Rubriky
Oběd Slané Studené Večeře

Rajčatový salát dakos

Rajčatový salát dakos pochází původně z Kréty a rajčata v něm hrají hlavní roli. Proto by měla být zralá, voňavá a plná chuti. V našich zeměpisných šířkách jsou dobrá rajčata bohužel spíše sezónní záležitost. Tento salát si proto užíváme vždy v létě, když mamky skleník chrlí mraky rajčat, nebo když seženeme dobrá rajčata u farmáře. Tohle je podle nás nejlepší způsob, jak si zralá rajčata užít. Proto opravdu nedoporučujeme používat rajčata ze supermarketu, která jsou většinou mdlá a nevalné chuti. Recept jsme objevili na stránkách Kuchařky pro dceru a rádi se k němu vracíme.

Rajčatový salát dakos

Suroviny pro 2 až 3 osoby:

  • 6 větších zralých rajčat
  • ½ červené cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • hrst černých oliv
  • 120 g sýra feta
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • 10 kusů sušených křehkých chlebíků nebo sucharů
  • několik lístků čerstvé bazalky
  • špetka soli

Postup:

  1. Rajčata umyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky velikosti sousta, pokud mají rajčata kolem stopky tuhý střed, tak ho odstraníme.
  2. Cibulku oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí proužky. Nakrájená rajčata s cibulí vložíme do misky, osolíme a přidáme olej s octem. Obsah mísy promícháme a necháme chvilku odležet.
  3. Mezitím kousky křehkého chleba nebo sucharů rozlomíme na menší části a naskládáme je na větší servírovací mísu nebo na několik menších talířů.
  4. Ze dna mísy odebereme pomocí lžíce šťávu a zakápneme jí suché chlebíky, aby hezky nasákly všechny chutě a trochu změkly. 
  5. Na chlebíky navrstvíme rajčata s cibulkou, na ně naskládáme olivy a rozdrobíme fetu. Salát na vrchu posypeme sušeným oregánem, které zlehka promneme mezi prsty, aby se rozvonělo. Lístky bazalky nakrájíme na tenké proužky a salát s ní ozdobíme. 
  6. Salát necháme ještě 5–10 minut odpočinout při pokojové teplotě a podáváme.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.