Rajčatový salát dakos pochází původně z Kréty a rajčata v něm hrají hlavní roli. Proto by měla být zralá, voňavá a plná chuti. V našich zeměpisných šířkách jsou dobrá rajčata bohužel spíše sezónní záležitost. Tento salát si proto užíváme vždy v létě, když mamky skleník chrlí mraky rajčat, nebo když seženeme dobrá rajčata u farmáře. Tohle je podle nás nejlepší způsob, jak si zralá rajčata užít. Proto opravdu nedoporučujeme používat rajčata ze supermarketu, která jsou většinou mdlá a nevalné chuti. Recept jsme objevili na stránkách Kuchařky pro dceru a rádi se k němu vracíme.
Suroviny pro 2 až 3 osoby:
- 6 větších zralých rajčat
- ½ červené cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- hrst černých oliv
- 120 g sýra feta
- ½ lžičky sušeného oregana
- 10 kusů sušených křehkých chlebíků nebo sucharů
- několik lístků čerstvé bazalky
- špetka soli
Postup:
- Rajčata umyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky velikosti sousta, pokud mají rajčata kolem stopky tuhý střed, tak ho odstraníme.
- Cibulku oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí proužky. Nakrájená rajčata s cibulí vložíme do misky, osolíme a přidáme olej s octem. Obsah mísy promícháme a necháme chvilku odležet.
- Mezitím kousky křehkého chleba nebo sucharů rozlomíme na menší části a naskládáme je na větší servírovací mísu nebo na několik menších talířů.
- Ze dna mísy odebereme pomocí lžíce šťávu a zakápneme jí suché chlebíky, aby hezky nasákly všechny chutě a trochu změkly.
- Na chlebíky navrstvíme rajčata s cibulkou, na ně naskládáme olivy a rozdrobíme fetu. Salát na vrchu posypeme sušeným oregánem, které zlehka promneme mezi prsty, aby se rozvonělo. Lístky bazalky nakrájíme na tenké proužky a salát s ní ozdobíme.
- Salát necháme ještě 5–10 minut odpočinout při pokojové teplotě a podáváme.