Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Cuketový perník

Cuketový perník alias cuperník je další z našich rodinných receptů, který jsme převzali od mamky. Receptů, kam se dá schovat cuketa totiž není nikdy dost. Cuketa je vůbec zvláštní zelenina, sama o sobě je skoro bez chuti, ale velmi ochotně do sebe přijímá jiné chutě. Díky tomu se dá použít do sladkých i slaných jídel, a to nás na ní nepřestává fascinovat. V téhle buchtě cuketu nikdo neodhalí, ale je díky ní dokonale vláčná. Na vrch máme nejradši kakaovou polevu s troškou rumu, ta dodá cuperníku tu správnou tečku.

cuketový perník

Suroviny na těsto (plech 24 x 30 cm):

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 čajová lžička perníkového koření
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety

Suroviny na kakaovou polevu:

  • 20 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1/2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu

Postup:

  1. Mléko a vajíčka si vyndáme asi hodinu předem z lednice. Mezitím si plech důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. 
  2. Připravíme si hrnek o objemu 250 ml a troubu dáme nahřát na 180 °C. 
  3. V misce si smícháme mouku, kypřící prášek, kakao, cukry, skořici a perníkové koření. 
  4. Cuketu oloupeme, pomocí lžíce z ní vydlabeme semínka a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Nastrouhanou cuketu si pomocí hrnečku odměříme do misky (i s tekutinou, kterou pustí). K cuketě vyklepneme vajíčka, přidáme olej, mléko a vše promícháme.
  5. K tekutým surovinám přidáme vše suché a důkladně promícháme. Pokud je těsto příliš hutné, můžeme ho doředit trochou mléka. 
  6. Těsto nalijeme na připravený plech a pečeme 35 minut na 180 °C. Jestli je těsto propečené můžeme vyzkoušet špejlí. Pokud máme plech větší, nebude cuperník tak vysoký a propečený bude dříve.
  7. Cuperník necháme chladnout a připravíme si polevu. (Pokud jsme pekli na velkém plechu, uděláme polevu z dvojnásobného množství.)
  8. Máslo necháme v mističce ohřát na pokojovou teplotu, ke změklému máslu přidáme cukr, kakao a rum. Vše společně utřeme, až vznikne měkká hladká poleva.
  9. Polevu natřeme na cuperník, který by měl být vlahý, aby se poleva mírně roztekla a lépe se natírala, ale ne horký, protože by tekla příliš. Polevu pomocí nože rozetřeme po celém povrchu cuperníku a necháme zcela vychladnout.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.