Šunkofleky jsou taková klasika, že je snad ani nemusíme představovat. Je to další z našich oblíbených všednodenních večeří, které jsou nenáročné na přípravu a než se zapečou, tak uklidíme kuchyni. Šunkofleky se taky dají docela elegantně schovat do krabičky na oběd následující den. Nejradši k nim máme kyselou okurku nebo nakládanou červenou řepu.
Suroviny na 4 porce:
- 250 g uzeného masa
- 4 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- hrst čerstvé petrželky
- 500 g suchých těstovinových flíčků (1 balení)
Postup:
- Uzené maso uvaříme v lehce osolené vodě do měkka a necháme ho mírně vychladnout.
- Flíčky uvaříme v dostatečném množství vody se lžičkou soli, během vaření flíčky občas promícháme, aby se neslepily. Průběžně je kontrolujeme a když jsou takzvaně “na skus”, tak je slijeme. V tomto případě jsou lepší méně vařené těstoviny, protože se budou ještě péct.
- Troubu začneme předehřívat na 180 °C. Zapékací mísu důkladně vymažeme sádlem.
- Zchladlé uzené maso nakrájíme na kostičky a ve větší míse ho promícháme s teplými flíčky a nasekanou petrželkou (nebo použijeme hrnec, ve kterém se flíčky vařily).
- V menší misce si rozšleháme vejce se smetanou, přidáme velkou špetku soli a čerstvě mletý pepř. Směs nalijeme k flíčkům s uzeným masem a vše důkladně promícháme.
- Hotovou směs přelijeme do zapékací mísy, povrch uhladíme a přesuneme do trouby.
- Šunkofleky pečeme na 180 °C zhruba půl hodiny, pak troubu vypneme a šunkofleky v ní necháme ještě 15 minut dojít.
- Šunkofleky jsou nejlepší s křupavou kyselou okurkou nebo s nakládanou červenou řepou.