Quesadilla je tortillová placka naplněná různými dobrotami se spoustou sýra, přehnutá napůl a zapečená (jakýmkoliv způsobem). Dá se do ní schovat ledacos, klidně i zbytek kuřecího masa od oběda, boloňská omáčka, zbytky různých sýrů nebo zeleniny… My jsme tentokrát použili recept na sýrové quesadilly, které známe od Florentýny z webu Kuchařka pro dceru. Doporučujeme vyzkoušet i náš oblíbený dresing. Na fotce ho nemáme, protože se netvářil vůbec fotogenicky, ale ke quesadillám se skvěle hodí.
Suroviny na 2 porce:
- 4 pšeničné tortilly (průměr 25 cm)
- 160 g strouhaného sýra (cheddar, ementál, madeland nebo jejich kombinace)
- 4 lžíce mražené kukuřice
- 2 větší rajčata
- 1 lžíce změklého másla
Suroviny na dresing:
- 100 g zakysané smetany
- 1 vrchovatá čajová lžička plnotučné hořčice
- špetka soli
- čerstvě mletý pepř podle chuti
- citrónová šťáva podle chuti (nemusí nutně být)
Postup:
- Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
- Začneme nahřívat kontaktní gril na program “sendvič” (nebo troubu s programem gril nebo velkou pánev).
- Počítáme s tím, že tortilly budeme přehýbat napůl, takže plníme jen jejich polovinu. Do tortill rovnoměrně rozdělíme polovinu nastrouhaného sýra, rajčata, mraženou kukuřici a nakonec druhou polovinu sýra a přehneme je napůl.
- Teď už quesadilly na povrchu potřeme změklým máslem a vložíme je do grilu (nebo na horní příčku trouby pod gril nebo do pánve).
- Quesadilly pečeme dokud se sýr nerozpustí a na povrchu se objeví půvabné hnědé proužky. Pokud připravujeme quesadilly v troubě nebo na pánvi, tak je pečeme takzvaně dozlatova, až se na nich objeví hnědé puchýřky.
- Mezitím si do menší misky připravíme suroviny na dresing a vše důkladně promícháme. Ochutnáme a pokud je dresing příliš výrazný, tak přidáme ještě lžíci zakysané smetany a znovu promícháme.
- Když jsou quesadilly hotové, tak je vyjmeme z grilu (trouby, pánve) a rozkrojíme je napůl. Podáváme je s dresingem, případně se salátem či zeleninovovou salsou.