Rubriky
Oběd Sladké Teplé Večeře

Tvarohový nákyp s jablky

Tvarohový nákyp je takový vznosnější název pro zapečené nudle s tvarohem. Aby to nebyla úplná nuda, tak jsme nákyp začali vylepšovat rozinkami a k rozinkám se přirozeně hodí i jablka. Jablka nákypu dodají na šťavnatosti a chuťově je pak mnohem zajímavější, obzvlášť, když jsou jablíčka trochu nakyslá. Nákyp je méně sladký, abychom si ho na závěr mohli ozdobit půvabným cukrovým popraškem, který k nudlím s tvarohem prostě patří.

tvarohový nákyp

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g suchých těstovin (široké nudle, flíčky)
  • 4 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 1 balení měkkého tvarohu 
  • 3 jablka
  • 2 lžíce másla
  • rozinky
  • sůl

Postup:

  1. Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Během vaření těstoviny občas promícháme, aby se neslepily. Těstoviny uvaříme takzvaně “na skus”, pak je slijeme, promícháme se lžící másla a necháme chladnout.
  2. Troubu začneme nahřívat na 180 °C. Pekáček si vymažeme zbývajícím máslem. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a zatím je necháme stranou.
  3. Žloutky oddělíme od bílků. Bílky se lžící cukru vyšleháme do tuhého sněhu a zatím odložíme stranou. Do druhé misky se žloutky přidáme 2 lžíce cukru a vše společně vyšleháme do světlé pěny. Za stálého šlehání ke žloutkové pěně po lžících přidáme všechen tvaroh.
  4. Tvarohovou směs přidáme k vlažným těstovinám, vše důkladně promícháme. Následně k těstovinám přidáme nastrouhaná jablka s rozinkami a znovu promícháme. Nakonec přidáme vyšlehané bílky a vše opět promícháme. Vznikne nám nadýchaná směs, kterou přesuneme do pekáčku a povrch uhladíme.
  5. Pekáček vložíme do vyhřáté trouby a nákyp pečeme asi 50 minut, až je na povrchu příjemně zlatý a na dotyk pevný. 
  6. Nákyp necháme chvíli vychladnout a následně ho nakrájíme na porce. Na talíři můžeme nákyp ozdobit dalším ovocem, pocukrovat, či přelít ovocným rozvarem dle vaší chuti.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.