Tvarohový nákyp je takový vznosnější název pro zapečené nudle s tvarohem. Aby to nebyla úplná nuda, tak jsme nákyp začali vylepšovat rozinkami a k rozinkám se přirozeně hodí i jablka. Jablka nákypu dodají na šťavnatosti a chuťově je pak mnohem zajímavější, obzvlášť, když jsou jablíčka trochu nakyslá. Nákyp je méně sladký, abychom si ho na závěr mohli ozdobit půvabným cukrovým popraškem, který k nudlím s tvarohem prostě patří.
Suroviny na 4 porce:
- 400 g suchých těstovin (široké nudle, flíčky)
- 4 vejce
- 3 lžíce cukru
- 1 balení měkkého tvarohu
- 3 jablka
- 2 lžíce másla
- rozinky
- sůl
Postup:
- Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Během vaření těstoviny občas promícháme, aby se neslepily. Těstoviny uvaříme takzvaně “na skus”, pak je slijeme, promícháme se lžící másla a necháme chladnout.
- Troubu začneme nahřívat na 180 °C. Pekáček si vymažeme zbývajícím máslem. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a zatím je necháme stranou.
- Žloutky oddělíme od bílků. Bílky se lžící cukru vyšleháme do tuhého sněhu a zatím odložíme stranou. Do druhé misky se žloutky přidáme 2 lžíce cukru a vše společně vyšleháme do světlé pěny. Za stálého šlehání ke žloutkové pěně po lžících přidáme všechen tvaroh.
- Tvarohovou směs přidáme k vlažným těstovinám, vše důkladně promícháme. Následně k těstovinám přidáme nastrouhaná jablka s rozinkami a znovu promícháme. Nakonec přidáme vyšlehané bílky a vše opět promícháme. Vznikne nám nadýchaná směs, kterou přesuneme do pekáčku a povrch uhladíme.
- Pekáček vložíme do vyhřáté trouby a nákyp pečeme asi 50 minut, až je na povrchu příjemně zlatý a na dotyk pevný.
- Nákyp necháme chvíli vychladnout a následně ho nakrájíme na porce. Na talíři můžeme nákyp ozdobit dalším ovocem, pocukrovat, či přelít ovocným rozvarem dle vaší chuti.