Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Bramborový guláš

Bramborový guláš alias “buřtguláš” je vděčná a rychlá všednodenní večeře za pár korun. Obzvlášť v podzimním sychravém počasí přijde tenhle gulášek velmi vhod. Naše babička ho vždycky vařila z točeňáku, který při vaření podezřele nabobtnal, protože obsahoval víc mouky než masa. My jsme točeňák nahradili kvalitní dobrou klobásou a chuť guláše je zase někde úplně jinde.

bramborový guláš

Suroviny na 4 porce:

  • 1 dobrá klobása (150 g)
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 4 středně velké brambory
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 750 ml vody
  • vrchovatá lžíce sladké mleté papriky
  • 1 čajová lžička majoránky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Klobásu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme sádlo a přidáme klobásu, kterou na sádle pomalu opečeme.
  2. Zatímco opékáme klobásu, nakrájíme cibuli na drobno. Cibuli přidáme ke klobáse a chvíli opékáme společně až cibule změkne a zesklovatí.
  3. K tomuto základu přidáme mletou papriku a krátce zarestujeme. Nakonec přidáme mouku a vše důkladně promícháme, mouka s paprikou rovnoměrně obalí cibuli i klobásu, ale to nevadí. Směs v hrnci znovu krátce zarestujeme a podlijeme studenou vodou. Důkladně rozmícháme kousky mouky a základ na guláš přivedeme k varu.
  4. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Brambory vložíme do hrnce spolu s majoránkou, kterou promneme mezi prsty.  Guláš osolíme velkou špetkou soli a opepříme.
  5. Brambory za občasného promíchání uvaříme do měkka. Nakonec guláš podle chuti ještě dosolíme a případně připepříme. Guláš podáváme nejlépe s čerstvým kváskovým chlebem.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.