Vdolky se u nás doma nikdy nesmažily. Kam naše paměť sahá, tak je mamka vždycky pekla v troubě a podávaly se zásadně s borůvkovou omáčkou, které se u nás říká krásným slovem – žahour. A protože smažená jídla nevyhledáváme, tak si pečené vdolky z trouby občas uděláme. K borůvkové omáčce se hodí oslazený tvaroh, šlehačka nebo i zakysaná smetana, záleží na momentální chuti a stavu lednice.
Suroviny na 4 velké porce:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 60 g cukru
- 20 g kvasnic
- 60 g másla
- 1 lžíce rumu
- 1 vejce
- špetka soli
Suroviny na borůvkovou omáčku:
- 1 borůvkový kompot (cca 350 ml)
- 1 vanilkový pudink (prášek)
- 1 lžíce cukru
Postup:
- Do mísy kuchyňského robota si navážíme mouku a cukr. Do hrnku odměříme 250 ml mléka.
- Z odměřeného množství odebereme trochu mléka, lžičku cukru a lžíci mouky, které v menší misce rozmícháme s kvasnicemi na řídkou kaši. Kvásek necháme na teplém místě asi 15 minut odpočívat, měl by viditelně zvětšit svůj objem a na povrchu by měly být bublinky. Mezitím si vyndáme máslo z lednice, aby změklo.
- Do misky s moukou a cukrem přidáme špetku soli, vzešlý kvásek, zbytek mléka, rum a vejce.
- V robotu s hnětacím hákem vypracujeme hladké těsto, ke kterému ještě přidáme změklé máslo a necháme ho důkladně zapracovat, těsto pak bude dokonale hebké. Mísu s těstem zakryjeme poklicí nebo potravinovou fólií a necháme asi hodinu na teplém místě vykynout.
- Když je těsto vykynuté, tak ho rozdělíme na 12–18 stejných dílů, podle toho, jak velké vdolky chceme. Z těsta vytvoříme bochánky, které naskládáme na plech a rozplácneme hrnkem namočeným v mouce.
- Vdolky necháme ještě 20 minut kynout, mezitím si nahřejeme troubu na 180 °C. Nakynuté vdolky důkladně potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě 15–20 minut, až na povrchu krásně zezlátnou. Opravdu stačí jen zlatavý odstín, nechceme je vysušené.
- Než se vdolky upečou, tak si připravíme borůvkovou omáčku. Kompot slijeme, tekutinu zachytíme a borůvky přesuneme do kastrůlku. Pokud je tekutiny málo, tak ji doředíme vodou na 150-200 ml a rozmícháme v ní vanilkový pudink. Tekutinu přilijeme do kastrůlku k borůvkám a vše přivedeme k varu, pořád mícháme, aby se nám omáčka nepřipálila. Když zhoustne, tak ji ještě minutku povaříme a podle chuti dosladíme lžící cukru.
- Pečené vdolky ještě jednou potřeme rozpuštěným máslem a necháme je trochu vychladnout. Podáváme je ještě teplé, přelité borůvkovou omáčkou a zakysanou smetanou.