Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina Velikonoce

Velikonoční beránek

Když jsou ty Velikonoce, tak jsme si upekli beránka. Obvykle pečeme beránka tvarohového, ale nečekaně přišel požadavek na “něco s citrónem”. Volba padla na citronovou bábovku od Martiny (Mamachef), jen jsme si trochu upravili suroviny podle aktuálních zásob (alá Jiří Babica). Těsta je akorát do formy na beránka od Tescomy a nebo se dá použít menší forma na bábovku. Beránek je vláčný, voní citrónem a není vůbec přeslazený, přesně jak to máme rádi. Veselé Velikonoce!

velikonoční beránek

Suroviny na těsto:

  • 240 g kysaného podmáslí
  • 85 g rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový)
  • 2 velké citrony
  • 2 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 320 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • špetka soli
  • sádlo a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

  1. Podmáslí a vajíčka si vyndáme asi hodinu předem z lednice.
  2. Formu na pečení si důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Troubu dáme nahřát na 180 °C. 
  3. Ve větší míse si smícháme podmáslí a olej. Citrony důkladně umyjeme, z obou ostrouháme kůru a z jednoho citronu vymačkáme šťávu. Citronovou kůru i šťávu přidáme do mísy k podmáslí.
  4. Do menší misky vyklepneme vajíčka, přidáme oba cukry a vše vyšleháme do světlé nadýchané pěny.
  5. Vaječnou pěnu zlehka promícháme s podmáslím a olejem, nakonec přidáme mouku, kypřící prášek a špetku soli.
  6. Vše opět promícháme, vytvoří se nám nadýchané hustší těsto, které nalijeme do připravené formy.
  7. Beránka pečeme na 180 °C asi 30–40 minut, jestli je těsto propečené můžeme vyzkoušet špejlí. 
  8. Upečeného beránka necháme pár minut chladnout ve formě, poté ho opatrně vyklopíme na rovnou podložku a necháme zcela vychladnout.
  9. Když je beránek studený, tak ho můžeme postavit a ozdobit mašlí. Dřív ne, aby mu neupadla hlava.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.