Když jsou ty Velikonoce, tak jsme si upekli beránka. Obvykle pečeme beránka tvarohového, ale nečekaně přišel požadavek na “něco s citrónem”. Volba padla na citronovou bábovku od Martiny (Mamachef), jen jsme si trochu upravili suroviny podle aktuálních zásob (alá Jiří Babica). Těsta je akorát do formy na beránka od Tescomy a nebo se dá použít menší forma na bábovku. Beránek je vláčný, voní citrónem a není vůbec přeslazený, přesně jak to máme rádi. Veselé Velikonoce!
Suroviny na těsto:
- 240 g kysaného podmáslí
- 85 g rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový)
- 2 velké citrony
- 2 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 320 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřícího prášku
- špetka soli
- sádlo a hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
- Podmáslí a vajíčka si vyndáme asi hodinu předem z lednice.
- Formu na pečení si důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Troubu dáme nahřát na 180 °C.
- Ve větší míse si smícháme podmáslí a olej. Citrony důkladně umyjeme, z obou ostrouháme kůru a z jednoho citronu vymačkáme šťávu. Citronovou kůru i šťávu přidáme do mísy k podmáslí.
- Do menší misky vyklepneme vajíčka, přidáme oba cukry a vše vyšleháme do světlé nadýchané pěny.
- Vaječnou pěnu zlehka promícháme s podmáslím a olejem, nakonec přidáme mouku, kypřící prášek a špetku soli.
- Vše opět promícháme, vytvoří se nám nadýchané hustší těsto, které nalijeme do připravené formy.
- Beránka pečeme na 180 °C asi 30–40 minut, jestli je těsto propečené můžeme vyzkoušet špejlí.
- Upečeného beránka necháme pár minut chladnout ve formě, poté ho opatrně vyklopíme na rovnou podložku a necháme zcela vychladnout.
- Když je beránek studený, tak ho můžeme postavit a ozdobit mašlí. Dřív ne, aby mu neupadla hlava.