Bílková bábovka se v naší rodině peče už dlouho a odkud recept přišel netušíme. Nicméně bábovka je skvělá, nadýchaná jako mech a s čokoládou a rozinkami nám nejvíc připomíná biskupský chlebíček. Kdo má rád oříšky, tak si do ní může přidat i ořechy nebo mandle. O tom, že je to skvělý pomocník na likvidaci zbývajících bílků ani nemluvíme.
Pokud nám v průběhu roku zbývají bílky, tak je postupně odkládáme do mrazáku do krabičky a když je jich dost, tak upečeme tuhle bábovku. Bílky v mrazáku vůbec neztrácí svoje vlastnosti a jdou bez problémů našlehat.
Suroviny na menší bábovku:
- 210 g bílků
- 1 čajová lžička citrónové šťávy
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 90 g másla
- 180 g hladké mouky
- 1 vrchovatá čajová lžička kypřícího prášku
- špetka soli
- 60 g hořké čokolády
- velká hrst rozinek
Postup:
- Formu na bábovku důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou – opravdu důkladně, tohle těsto se rádo přilepí. Troubu dáme nahřát na 180 °C.
- V menší misce smícháme mouku, kypřící prášek, nasekanou čokoládu a rozinky. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout.
- Bílky s citrónovou šťávou, oběma cukry a špetkou soli vyšleháme v míse kuchyňského robota do husté lesklé pěny.
- Když jsou bílky ušlehané, tak k nim vařečkou zlehka vmícháme rozpuštěné máslo. Nakonec zlehka vmícháme mouku s kypřícím práškem, čokoládou a rozinkami.
- Vše promícháme a vytvoří se nám nadýchané hustší těsto, které přesuneme do připravené formy.
- Bábovku pečeme na 180 °C asi 35–40 minut. Jestli je těsto propečené můžeme vyzkoušet špejlí.
- Upečenou bábovku necháme pár minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme na rovnou podložku a necháme zcela vychladnout.