Rubriky
Cukroví Sladké Studené Vánoce

Vosí hnízda

Vosí hnízda nebo včelí úly? U nás je to trochu schizofrenní záležitost, cukroví říkáme vosí hnízda, ale formička má jednoznačně tvar včelího úlu. Tak jako tak je to naše úplně nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. 
Vosí hnízda plníme bílkovým krémem, který je ovoněný rumem… spoustou rumu.

Vosí hnízda

Suroviny na těsto (cca 40 kousků dle velikosti formičky):

  • 200 g kulatých piškotů
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g mletých vlašských oříšků
  • 40 g másla
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 5 lžic mléka 

Suroviny na krém:

  • 1 bílek
  • 55 g cukru krupice
  • 80 g změklého másla
  • 2 lžíce rumu

Postup na vosí hnízda:

  1. Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu. Piškoty a oříšky semeleme v mlýnku na jemnou strouhanku. 
  2. K piškotům s oříšky přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme tužší tvárné těsto.
  3. Pokud je těsto příliš drobivé, tak přidáme lžíci nebo dvě mléka.
  4. Z těsta tvoříme kuličky, které obalíme v moučkovém cukru s kakaem, aby se nelepily na formičku. Obalené kuličky vmáčkneme do formičky na vosí hnízda a opatrně vyklopíme.
  5. Hotová vosí hnízda necháme v chladu ztuhnout.

Postup na krém:

  1. Připravíme si hrnec s vodou a žáruodolnou misku (nerezovou nebo skleněnou), která na hrnec bude hezky pasovat. Vodu v hrnci začneme zahřívat, aby se pohybovala těsně pod bodem varu.
  2. Do misky si dáme bílek s cukrem a postavíme ji na hrnec, hezky nad páru. Důležité je, aby se voda nijak překotně nevařila a nebublala.
  3. Ruční metlou směs mícháme až se bílky spojí s cukrem a vše se zahřeje na 70 °C, pomůžeme si teploměrem do masa nebo se řídíme čichem – když začneme mít podezření, že už cítíme vařená vejce, tak bílky stáhneme ze zdroje tepla. Tímto krokem jsme si zajistili zdravotní nezávadnost bílkového krému.
  4. Horké bílky začneme šlehat šlehačem na nejvyšší otáčky, šleháme tak dlouho dokud bílky nevychladnou. Vznikne nám tak krásný, lesklý a pevný sníh. 
  5. Do vychladlého sněhu postupně zašleháme změklé máslo. Po přidání másla krém ještě chvíli šleháme, aby se máslo našlehalo.
  6. Do krému zašleháme rum podle chuti, obvykle stačí dvě polévkové lžíce.
  7. Čerstvý krém je docela měkký, tak ho necháme chvilku v chladu zatuhnout. Pozor, když ho vychladíme moc, tak získá kvalitu betonu a před použitím ho budeme muset zase nechat povolit. 
  8. Hotová vosí hnízda plníme krémem a naplněné hnízdo přilepíme na piškot. Nakonec je necháme v chladu trochu rozležet.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.