Rubriky
Slané Snídaně Studené Svačina Večeře

Kaiserky se lněným semínkem

Domácí kváskový chleba si už pečeme asi dva roky. Aby se nám nepřejedl, tak jsme začali experimentovat i s drobným pečivem. Drobné pečivo z kvásku neděláme. Ne že by to nešlo, ale není to ono. Nejoblíbenější jsou u nás tyhle kaiserky se lněným semínkem, které jsme objevili u Michaely Rau na blogu. Pečeme je hlavně, když nečekaně dojde chleba. Kaiserky jsou mnohem rychlejší na přípravu a dají se zvládnout, i když přijdeme z práce až později odpoledne. 

Recept s omládkem a záparou vypadá složitě (viz níže), ale žádná složitost v tom není a rozhodně stojí za vyzkoušení. Díky omládku přijde do těsta menší množství kvasnic a pečivo tak nepůsobím tím “buchtovým dojmem”, který nás zpočátku od domácího pečení odrazoval. Stejně tak to buchtové aroma mírní sója a sladěnka, která se dá koupit ve zdravé výživě a v lednici vydrží načatá velmi dlouho. 

Na tvarování kaiserek jsme si pořídili raznici, ale určitě by z těsta šly upéct i bulky nebo houstičky. Návodů na pletení různých žemliček je na internetu spousta.

Kaiserky se lněným semínkem

Suroviny na omládek:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g vody
  • 10 g čerstvých kvasnic 
  • 1/2 lžíce sladěnky

Suroviny na záparu:

  • 60 g horké vody
  • 20 g hnědého lnu

Suroviny na těsto:

  • omládek
  • zápara
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g vody
  • 25 g sádla
  • 15 g sojové mouky (nebo pomletého granulátu)
  • 20 g pšeničných otrub
  • 10 g soli

Postup:

  1. Připravíme si omládek. Do menší mísy dáme mouku, vodu, sladěnku a rozdrobíme kvasnice. Vše důkladně rozmícháme až vznikne řídší hladké těsto. Mísu zakryjeme a necháme hodinu odpočívat.
  2. Mezitím si na pánvi opražíme lněná semínka. Semínka na pánvi zahříváme zhruba 8–10 minut a občas promícháme. Když začnou lupat a skákat z pánve, vypneme plotýnku a opražená semínka zalijeme horkou vodou. Pánev přiklopíme a necháme vychladnout. 
  3. Když nám omládek nakyne (zhruba za hodinu), tak do mísy kuchyňského robota dáme omládek, přidáme všechny zbývající suroviny a vypracujeme hladké těsto, které téměř nelepí.
  4. Těsto necháme kynout na teplém místě až zdvojnásobí svůj objem, také to trvá zhruba hodinu.
  5. Nakynuté těsto rozdělíme na 12 stejných dílů, ze kterých vytvarujeme bochánky a naskládáme je na dva plechy po 6 kusech. 
  6. Bochánky necháme kynout 10 minut. Pak si připravíme mouku, ve které budeme máčet raznici, aby se nelepila na těsto. Bulky promáčkneme raznicí téměř až k podložce, zakryjeme je utěrkou a necháme znovu kynout. 
  7. Troubu začneme nahřívat na 250 °C. Na spodek trouby dáme na mřížku prázdný plech pro pozdější zapaření trouby.
  8. Než se trouba nahřeje, tak nám kaiserky dokynou. Trvá to 15–20 minut. Mezitím si uvaříme v rychlovarné konvici vodu.
  9. Když máme dokynuto a nahřáto, tak kaiserky pokropíme vodou z rozprašovače (nebo potřeme mašlovačkou) a oba plechy vložíme naráz do trouby. Na rozžhavený plech na dně trouby chrstneme hrnek horké vody a troubu rychle zavřeme. 
  10. Zapneme horkovzdušný oběh a teplotu v troubě stáhneme na 230 °C. Po 10 minutách troubu vyvětráme a spodní plech s vodou vyndáme. Oba plechy s kaiserkami prohodíme (dolní nahoru, horní dolů) a ještě otočíme o 180 stupňů, aby se nám kaiserky propekly rovnoměrně. Pečeme ještě dalších cca 10 minut do příjemné zlatavé barvy. Pak kaiserky vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.