Domácí kváskový chleba si už pečeme asi dva roky. Aby se nám nepřejedl, tak jsme začali experimentovat i s drobným pečivem. Drobné pečivo z kvásku neděláme. Ne že by to nešlo, ale není to ono. Nejoblíbenější jsou u nás tyhle kaiserky se lněným semínkem, které jsme objevili u Michaely Rau na blogu. Pečeme je hlavně, když nečekaně dojde chleba. Kaiserky jsou mnohem rychlejší na přípravu a dají se zvládnout, i když přijdeme z práce až později odpoledne.
Recept s omládkem a záparou vypadá složitě (viz níže), ale žádná složitost v tom není a rozhodně stojí za vyzkoušení. Díky omládku přijde do těsta menší množství kvasnic a pečivo tak nepůsobím tím “buchtovým dojmem”, který nás zpočátku od domácího pečení odrazoval. Stejně tak to buchtové aroma mírní sója a sladěnka, která se dá koupit ve zdravé výživě a v lednici vydrží načatá velmi dlouho.
Na tvarování kaiserek jsme si pořídili raznici, ale určitě by z těsta šly upéct i bulky nebo houstičky. Návodů na pletení různých žemliček je na internetu spousta.
Suroviny na omládek:
- 200 g hladké mouky
- 200 g vody
- 10 g čerstvých kvasnic
- 1/2 lžíce sladěnky
Suroviny na záparu:
- 60 g horké vody
- 20 g hnědého lnu
Suroviny na těsto:
- omládek
- zápara
- 300 g hladké mouky
- 100 g vody
- 25 g sádla
- 15 g sojové mouky (nebo pomletého granulátu)
- 20 g pšeničných otrub
- 10 g soli
Postup:
- Připravíme si omládek. Do menší mísy dáme mouku, vodu, sladěnku a rozdrobíme kvasnice. Vše důkladně rozmícháme až vznikne řídší hladké těsto. Mísu zakryjeme a necháme hodinu odpočívat.
- Mezitím si na pánvi opražíme lněná semínka. Semínka na pánvi zahříváme zhruba 8–10 minut a občas promícháme. Když začnou lupat a skákat z pánve, vypneme plotýnku a opražená semínka zalijeme horkou vodou. Pánev přiklopíme a necháme vychladnout.
- Když nám omládek nakyne (zhruba za hodinu), tak do mísy kuchyňského robota dáme omládek, přidáme všechny zbývající suroviny a vypracujeme hladké těsto, které téměř nelepí.
- Těsto necháme kynout na teplém místě až zdvojnásobí svůj objem, také to trvá zhruba hodinu.
- Nakynuté těsto rozdělíme na 12 stejných dílů, ze kterých vytvarujeme bochánky a naskládáme je na dva plechy po 6 kusech.
- Bochánky necháme kynout 10 minut. Pak si připravíme mouku, ve které budeme máčet raznici, aby se nelepila na těsto. Bulky promáčkneme raznicí téměř až k podložce, zakryjeme je utěrkou a necháme znovu kynout.
- Troubu začneme nahřívat na 250 °C. Na spodek trouby dáme na mřížku prázdný plech pro pozdější zapaření trouby.
- Než se trouba nahřeje, tak nám kaiserky dokynou. Trvá to 15–20 minut. Mezitím si uvaříme v rychlovarné konvici vodu.
- Když máme dokynuto a nahřáto, tak kaiserky pokropíme vodou z rozprašovače (nebo potřeme mašlovačkou) a oba plechy vložíme naráz do trouby. Na rozžhavený plech na dně trouby chrstneme hrnek horké vody a troubu rychle zavřeme.
- Zapneme horkovzdušný oběh a teplotu v troubě stáhneme na 230 °C. Po 10 minutách troubu vyvětráme a spodní plech s vodou vyndáme. Oba plechy s kaiserkami prohodíme (dolní nahoru, horní dolů) a ještě otočíme o 180 stupňů, aby se nám kaiserky propekly rovnoměrně. Pečeme ještě dalších cca 10 minut do příjemné zlatavé barvy. Pak kaiserky vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.