Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina Velikonoce

Hot cross buns

Hot cross buns jsou kynuté kořeněné bochánky, které se na Velikonoce pečou v Anglii. Tradičně se křížek na vrchu dělá z moučné pasty a bochánky se po upečení potírají zlatým sirupem. 

Bochánky jsou vynikající, vláčné, heboučké, akorát kořeněné a s dobrým máslem je to slast, nejen na Velikonoce. Recept jsme našli na stránkách u Maškrtnice a těsto jsme nijak zásadně neměnili, je boží…
Co jsme ale změnili, tak zdobení moučnou pastou, protože ta je opravdu hnusná. I když je tradiční, tak její olupování z vynikající buchtičky kazí celkový dojem. A další změna je to potírání zlatým sirupem. S čímkoliv, co je na povrchu nekontrolovatelně lepkavé, máme problém. Takže v našem případě lesk jak blesk obstará potření vajíčkem. Křížek na vrchu, aby bochánky dostály svému jménu, jsme udělali z tvarohu.

Hot cross buns

Suroviny na omládek:

  • 15 g kvasnic
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mléka

Suroviny na těsto:

  • 250 g hladké mouky 
  • 60 g cukru 
  • omládek 
  • 90 g mléka 
  • 1 vejce 
  • špetka soli 
  • 55 g změklého másla
  • 80 g sušeného ovoce (brusinky a rozinky)
  • 3 g skořice
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • ¼ lžičky sušeného zázvoru 
  • špetka mletého nového koření 
  • špetka mletého hřebíčku 
  • čajová lžička strouhané pomerančové kůry

Suroviny na ozdobení:

  • 100 g tvarohu v kostce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vejce

Postup:

  1. Nejdřív si připravíme omládek. Do menší mísy dáme mouku, mléko a rozdrobíme kvasnice. Vše důkladně rozmícháme až vznikne řidší hladké těsto. Mísu zakryjeme a necháme hodinu odpočívat.
  2. Když nám omládek nakyne, tak ho dáme do mísy kuchyňského robota a přidáme všechny zbývající suroviny, kromě másla a sušeného ovoce. 
  3. Vypracujeme krásně hladké těsto, trvá to asi 10 minut. Až teď přidáme změklé máslo a necháme ho důkladně zapracovat, to trvá dalších 5–10 minut.
  4. Nakonec přidáme sušené ovoce a už jen krátce promícháme.
  5. Těsto necháme kynout na teplém místě až zdvojnásobí svůj objem, to trvá zhruba 1 hodinu.
  6. Nakynuté těsto rozdělíme na 15 stejných dílů o váze cca 50 g. Z těsta vytvarujeme bochánky a naskládáme je do pekáčku vymazaného máslem. My máme pekáček o rozměrech 28×19 cm a klidně by mohl být i větší.
  7. Bochánky necháme kynout v teple asi 45 minut. Zhruba 20 minut před dokynutím si zapneme troubu na 180 °C a na dno dáme plech s horkou vodou.
  8. Než se trouba nahřeje, tak si připravíme tvarohovou pastu. Vajíčko si rozmícháme v hrnku. Tvaroh smícháme s cukrem a postupně ho naředíme vajíčkem na požadovanou konzistenci, aby šel dobře nanášet cukrářským sáčkem, ale neroztékal se. 
  9. Nakonec zbytkem vajíčka pomašlujeme vykynuté bochánky a na vrch naneseme tvaroh cukrářským sáčkem s ustřiženou špičkou.
  10. Bochánky vložíme do nahřáté, zapařené trouby. Plech s vodou vyndáme a bochánky pečeme 30–35 minut do zlatova.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.