Hot cross buns jsou kynuté kořeněné bochánky, které se na Velikonoce pečou v Anglii. Tradičně se křížek na vrchu dělá z moučné pasty a bochánky se po upečení potírají zlatým sirupem.
Bochánky jsou vynikající, vláčné, heboučké, akorát kořeněné a s dobrým máslem je to slast, nejen na Velikonoce. Recept jsme našli na stránkách u Maškrtnice a těsto jsme nijak zásadně neměnili, je boží…
Co jsme ale změnili, tak zdobení moučnou pastou, protože ta je opravdu hnusná. I když je tradiční, tak její olupování z vynikající buchtičky kazí celkový dojem. A další změna je to potírání zlatým sirupem. S čímkoliv, co je na povrchu nekontrolovatelně lepkavé, máme problém. Takže v našem případě lesk jak blesk obstará potření vajíčkem. Křížek na vrchu, aby bochánky dostály svému jménu, jsme udělali z tvarohu.
Suroviny na omládek:
- 15 g kvasnic
- 100 g hladké mouky
- 100 g mléka
Suroviny na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 60 g cukru
- omládek
- 90 g mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- 55 g změklého másla
- 80 g sušeného ovoce (brusinky a rozinky)
- 3 g skořice
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- ¼ lžičky sušeného zázvoru
- špetka mletého nového koření
- špetka mletého hřebíčku
- čajová lžička strouhané pomerančové kůry
Suroviny na ozdobení:
- 100 g tvarohu v kostce
- 2 lžíce cukru
- 1 vejce
Postup:
- Nejdřív si připravíme omládek. Do menší mísy dáme mouku, mléko a rozdrobíme kvasnice. Vše důkladně rozmícháme až vznikne řidší hladké těsto. Mísu zakryjeme a necháme hodinu odpočívat.
- Když nám omládek nakyne, tak ho dáme do mísy kuchyňského robota a přidáme všechny zbývající suroviny, kromě másla a sušeného ovoce.
- Vypracujeme krásně hladké těsto, trvá to asi 10 minut. Až teď přidáme změklé máslo a necháme ho důkladně zapracovat, to trvá dalších 5–10 minut.
- Nakonec přidáme sušené ovoce a už jen krátce promícháme.
- Těsto necháme kynout na teplém místě až zdvojnásobí svůj objem, to trvá zhruba 1 hodinu.
- Nakynuté těsto rozdělíme na 15 stejných dílů o váze cca 50 g. Z těsta vytvarujeme bochánky a naskládáme je do pekáčku vymazaného máslem. My máme pekáček o rozměrech 28×19 cm a klidně by mohl být i větší.
- Bochánky necháme kynout v teple asi 45 minut. Zhruba 20 minut před dokynutím si zapneme troubu na 180 °C a na dno dáme plech s horkou vodou.
- Než se trouba nahřeje, tak si připravíme tvarohovou pastu. Vajíčko si rozmícháme v hrnku. Tvaroh smícháme s cukrem a postupně ho naředíme vajíčkem na požadovanou konzistenci, aby šel dobře nanášet cukrářským sáčkem, ale neroztékal se.
- Nakonec zbytkem vajíčka pomašlujeme vykynuté bochánky a na vrch naneseme tvaroh cukrářským sáčkem s ustřiženou špičkou.
- Bochánky vložíme do nahřáté, zapařené trouby. Plech s vodou vyndáme a bochánky pečeme 30–35 minut do zlatova.