Zapečené palačinky s tvarohem a ovocem vznikly tak nějak náhodou, když jsme dělali jarní čistku v lednici a v mrazáku. Najednou bylo potřeba zpracovat zbytek mraženého ovoce a nějaké mléčné výrobky, kterým se blížil konec trvanlivosti. Takové věci nevyhazujeme, ale dbáme na to, aby prošly tepelnou úpravou.
Pro inspiraci jsme nakoukli ke Garden and kitchen a recept na její zapečené palačinky jsme si upravili jak bylo třeba. A byla to taková dobrota, že jsme si to radši hned zapsali, aby se recept neztratil v propadlišti dějin.
Suroviny na těsto (4 menší porce):
- 125 g hladké mouky
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- špetka soli
- sádlo na smažení
Suroviny na náplň palačinek:
- 250 g plnotučného tvarohu v kostce
- 1 vejce
- 2 vrchovaté lžíce cukru
- mražené borůvky nebo jiné ovoce
Suroviny na zapečení:
- 1 kelímek zakysané smetany (200–250 g)
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce cukru
Postup:
- Nejdřív si připravíme palačinky. Mouku si v míse promícháme se špetkou soli. V jiné nádobě si promícháme mléko s vejci. Mléčnou směs přiléváme k mouce a zároveň hbitě mícháme metličkou, až nám vznikne hladké těsto bez hrudek, které necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
- Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. V misce promícháme tvaroh s vejcem a cukrem až vznikne hladká tužší směs.
- Z odpočinutého těsta připravíme palačinky, které pečeme na teflonové pánvi vytřené sádlem. Palačinky pečeme co nejtenčí, ale snažíme se je péct bez dírek, aby se dobře plnily.
- Troubu si začneme předehřívat na 180 °C. Připravíme si vyšší zapékací mísu o průměru cca 20 cm a vymažeme ji máslem.
- Palačinky potíráme tvarohovou náplní a na náplň dáme hrstičku ovoce podle chuti a momentálních zásob. Palačinky zarolujeme, překrojíme napůl a naskládáme do zapékací mísy.
- Nakonec si rozmícháme zakysanou smetanu s vejci a cukrem. Touto směsí zalijeme palačinky a dohlédneme na to, aby se dostala mezi jednotlivé kousky.
- Zapékací mísu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut, až obsah pekáčku na povrchu půvabně zezlátne.