Když nám babička dala balíček masa s potutelným úsměvem a se slovy, že to jsou hovězí líčka, tak jsme byli mírně rozpačití. Protože co s tím? Po dlouhém prohledávání internetu, bádání a pročítání receptů nás na Prima Fresh zaujal recept od Karolíny Kamberské – hovězí líčka na červeném víně. Ač se to celé zdálo hrozně komplikované, tak jsme to zkusili a zjistili jsme, že tohle jídlo komplikované vůbec není. Na začátku sice člověk stráví nějaký čas u čištění, krájení a opékání zeleniny, ale pak už se maso dělá skoro samo. Kdo někdy vařil svíčkovou, tak tohle zvládne taky, postup je hodně podobný a výsledek je stejně skvělý.
Suroviny na 4 porce:
- 800 g hovězích líček
- 2 lžíce sádla
- 3 mrkve
- 1/2 bulvy celeru
- 2 petržele
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 malá plechovka rajského protlaku (70 g)
- 500 ml dobrého červeného vína
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 2 kuličky jalovce
- 1 bobkový list
- 1 snítka rozmarýnu a tymiánu
- 1 čajová lžička cukru
- sůl, pepř
Postup:
- Hovězí líčka očistíme od přebytečného tuku a tužších blan, pokud je nemáme už očištěná od řezníka. Očištěná líčka umyjeme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme papírovou utěrkou. Pokud jsou líčka větší, tak je prokrojíme a rozpůlíme na dva kusy, menší necháme celá.
- Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme na hrubší kostičky. Česnek zbavíme středového klíčku a nasekáme na jemno. Koření si připravíme do speciálního sítka nebo do provizorního pytlíčku z gázového obvazu (recyklujeme nepoužitý sterilní obvaz z prošlé autolékárničky).
- V kastrolu se silnějším dnem, který se dá dát do trouby (nemá žádné plastové součástky), si rozehřejeme sádlo a líčka ze všech stran zprudka opečeme až na povrchu mírně zezlátnou, pak je osolíme, opepříme a vyndáme stranou.
- Do kastrolu k výpeku přidáme kořenovou zeleninu se špetkou soli a několik minut za občasného míchání restujeme, když zelenina na okrajích zezlátne, přidáme cibuli. Vše ještě chvíli opékáme. Když cibule zesklovatí, tak přidáme česnek a rajský protlak. Protlak chvíli restujeme, až změní barvu z tmavě červené na rezavou, trvá to chviličku.
- Zeleninový základ zalijeme červeným vínem a přivedeme k varu, v tuto chvíli do hrnce vrátíme opečená líčka a přidáme pytlíček s kořením. Maso by mělo být skoro ponořené (zhruba ze tří čtvrtin), když máme tekutiny málo, přilijeme trochu vody nebo vývaru (pokud nějaký zrovna máme po ruce).
- Hrnec přiklopíme pokličkou, přesuneme ho do trouby vyhřáté na 200 ºC a líčka necháme dusit. V průběhu dušení jen občas zkontrolujeme, zda se nám neodpařilo příliš mnoho tekutiny, případně doplníme trochu vody. Maso takto dusíme v troubě 2–3 hodiny podle kvality masa. Hotové maso je tak měkké, že jde ukrojit lžící.
- Hotová líčka vylovíme z hrnce, zakryjeme alobalem a na chvíli vložíme zpět do vypnuté, pootevřené, ale stále vyhřáté trouby.
- Z omáčky také vylovíme koření, které už nebudeme potřebovat. Obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka moc hustá, tak jí naředíme trochou vody (vývaru). Omáčku ochutnáme a podle potřeby ji ještě doladíme solí a pepřem. Pokud tomu stále něco chybí, tak přidáme lžičku cukru.
- Hovězí líčka podáváme se šťouchanými brambory, ozdobené snítkou petrželky a za odměnu si nalijeme sklenku dobrého červeného vína.