Rubriky
Oběd Slané Teplé

Hovězí líčka na červeném víně

Když nám babička dala balíček masa s potutelným úsměvem a se slovy, že to jsou hovězí líčka, tak jsme byli mírně rozpačití. Protože co s tím? Po dlouhém prohledávání internetu, bádání a pročítání receptů nás na Prima Fresh zaujal recept od Karolíny Kamberské – hovězí líčka na červeném víně. Ač se to celé zdálo hrozně komplikované, tak jsme to zkusili a zjistili jsme, že tohle jídlo komplikované vůbec není. Na začátku sice člověk stráví nějaký čas u čištění, krájení a opékání zeleniny, ale pak už se maso dělá skoro samo. Kdo někdy vařil svíčkovou, tak tohle zvládne taky, postup je hodně podobný a výsledek je stejně skvělý.

Hovězí líčka na červeném víně

Suroviny na 4 porce:

  • 800 g hovězích líček 
  • 2 lžíce sádla
  • 3 mrkve
  • 1/2 bulvy celeru
  • 2 petržele
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá plechovka rajského protlaku (70 g)
  • 500 ml dobrého červeného vína
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 kuličky jalovce
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka rozmarýnu a tymiánu
  • 1 čajová lžička cukru
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Hovězí líčka očistíme od přebytečného tuku a tužších blan, pokud je nemáme už očištěná od řezníka. Očištěná líčka umyjeme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme papírovou utěrkou. Pokud jsou líčka větší, tak je prokrojíme a rozpůlíme na dva kusy, menší necháme celá. 
  2. Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme na hrubší kostičky. Česnek zbavíme středového klíčku a nasekáme na jemno. Koření si připravíme do speciálního sítka nebo do provizorního pytlíčku z gázového obvazu (recyklujeme nepoužitý sterilní obvaz z prošlé autolékárničky). 
  3. V kastrolu se silnějším dnem, který se dá dát do trouby (nemá žádné plastové součástky), si rozehřejeme sádlo a líčka ze všech stran zprudka opečeme až na povrchu mírně zezlátnou, pak je osolíme, opepříme a vyndáme stranou. 
  4. Do kastrolu k výpeku přidáme kořenovou zeleninu se špetkou soli a několik minut za občasného míchání restujeme, když zelenina na okrajích zezlátne, přidáme cibuli. Vše ještě chvíli opékáme. Když cibule zesklovatí, tak přidáme česnek a rajský protlak. Protlak chvíli restujeme, až změní barvu z tmavě červené na rezavou, trvá to chviličku. 
  5. Zeleninový základ zalijeme červeným vínem a přivedeme k varu, v tuto chvíli do hrnce vrátíme opečená líčka a přidáme pytlíček s kořením. Maso by mělo být skoro ponořené (zhruba ze tří čtvrtin), když máme tekutiny málo, přilijeme trochu vody nebo vývaru (pokud nějaký zrovna máme po ruce). 
  6. Hrnec přiklopíme pokličkou, přesuneme ho do trouby vyhřáté na 200 ºC a líčka necháme dusit. V průběhu dušení jen občas zkontrolujeme, zda se nám neodpařilo příliš mnoho tekutiny, případně doplníme trochu vody. Maso takto dusíme v troubě 2–3 hodiny podle kvality masa. Hotové maso je tak měkké, že jde ukrojit lžící.
  7. Hotová líčka vylovíme z hrnce, zakryjeme alobalem a na chvíli vložíme zpět do vypnuté, pootevřené, ale stále vyhřáté trouby. 
  8. Z omáčky také vylovíme koření, které už nebudeme potřebovat. Obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka moc hustá, tak jí naředíme trochou vody (vývaru). Omáčku ochutnáme a podle potřeby ji ještě doladíme solí a pepřem. Pokud tomu stále něco chybí, tak přidáme lžičku cukru. 
  9. Hovězí líčka podáváme se šťouchanými brambory, ozdobené snítkou petrželky a za odměnu si nalijeme sklenku dobrého červeného vína.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.