Sice jsme knedlíky nazvali podle jahodové náplně, ale možná by bylo výstižnější říkat jim “tvarohové”. V těstě je totiž tolik tvarohu, že je div, že drží pohromadě. Recept jsme našli na stránkách Kuchařky pro dceru a od té doby prakticky jiné ovocné knedlíky neděláme.
Je velmi důležité použít správný tvaroh a to tvaroh balený v kostce, nikoliv ve vaničce! Vaničkový tvaroh obsahuje hodně vody a těsto by bylo příliš řídké. I tak není od věci nechat kostku tvarohu trochu okapat, než z něj uděláme těsto. Do tvarohového kabátku se potom dají schovat jahody, meruňky, švestky nebo třeba blumy. A když se chceme opravdu rozmazlit, tak si uděláme klasické kynuté knedlíky na páře.
Suroviny na 4 porce:
- 500 g měkkého tvarohu v kostce (2 balení)
- 1 malé vejce
- 150–200 g dětské krupičky
- špetka soli
- cukr
- 20 velkých jahod (pokud jsou menší tak víc)
Suroviny pro servírování:
- 100 g strouhanky
- 2 lžíce másla
- 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
- zakysaná smetana
Postup:
- Čerstvé jahody očistíme (nebo použijeme mražené). Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme lžičku soli a než uděláme knedlíky, tak vodu přivedeme k varu.
- V misce rozmícháme tvaroh, vajíčko a sůl až se krásně spojí do hladké hmoty. Postupně do tvarohu v misce zapracujeme polovinu krupičky. Když je těsto jakž takž kompaktní, tak ho vyklopíme na pracovní plochu a podsypeme další krupičkou. Těsto dál hněteme ručně a podle potřeby přidáváme krupičku až vznikne tvárné a jen lehce lepivé těsto. V ideálním případě by nám měla část krupičky zbýt na podsypávání při tvarování knedlíků.
- Těsto rozdělíme na poloviny a z každé uválíme zhruba 3 centimetry silný váleček, každý váleček nožem rozdělíme na 10 stejných dílů.
- Z dílků postupně děláme placičky a do každé zabalíme velkou jahodu se lžičkou cukru. Pokud jsou jahody menší, dáme jednu a půl nebo dvě. Knedlíky důkladně utěsníme a zamáčkneme všechny skulinky, kudy by mohla vytéct šťáva.
- Knedlíky vložíme do vroucí vody (podle velikosti hrnce v jedné nebo ve dvou dávkách). Když začne voda znovu vřít, tak knedlíky promícháme, aby se odlepily ode dna. Když vyplavou na hladinu, tak zmírníme plamen a vaříme je dalších 8 minut.
- Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo a přisypeme k němu strouhanku, kterou za stálého promíchávání opečeme do růžova. Když je strouhanka opečená, tak jí odstavíme a přimícháme k ní cukr.
- Knedlíky vyndáme děrovanou lžící a každý propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.
- Podáváme je zasypané opečenou strouhankou a ozdobené lžící zakysané smetany. Případně je můžeme polít dalším rozpuštěným máslem, jak je libo.