Rubriky
Cukroví Dezerty Sladké Studené

Crinkle cookies

Obrázky těhle krásných a fotogenických sušenek jsme zaregistrovali už dávno, ale docela dlouho trvalo, než jsme se odhodlali je vyzkoušet. Podle fotky by totiž člověk řekl, že to bude složité… kupodivu vůbec ne. Nejsympatičtější recept jsme našli na Pěkně vypečeném blogu a byla to dobrá volba. Všechny ingredience na těsto máme vždycky doma a cookiesky jsou příjemně kakaové, vláčné s křupavou krustičkou na povrchu. Prostě značka ideál…

crinkle cookies

Suroviny na 40 sušenek:

  • 50 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 50 g jogurtu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 10 g kakaa
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 140 g hladké mouky
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • moučkový cukr na obalování

Postup:

  1. V menší misce vařečkou utřeme povolené máslo s cukrem, pak přidáme celé vejce a vše spojíme dohromady.
  2. V trochu větší misce si navážíme mouku, kakao, jedlou sodu, sůl a vše promícháme. K sypkým surovinám přidáme máslovou směs, jogurt a vanilkový extrakt. 
  3. Vše důkladně promícháme a když se nám těsto spojí, tak vmícháme lžičku bílého vinného octa. Těsto znovu důkladně promícháme, misku překryjeme potravinovou fólií a odložíme na 2 hodiny do lednice.
  4. Když si těsto odpočine, tak začneme předehřívat troubu na 160 °C a dva velké plechy si vyložíme pečícím papírem.
  5. Do malé misky si nasypeme moučkový cukr, těsto vyndáme z lednice a začneme tvarovat kuličky.
  6. Těsto je poněkud mazlavé, takže se v rámci zachování zdravého rozumu vyzbrojíme dvěma čajovými lžičkami, kterými ukrajujeme kousky těsta zhruba velikosti třešně. Pomocí lžiček z nich vytvoříme hrudky, které hodíme do připraveného cukru. Hrudky těsta štědře obalíme v cukru, až teď použijeme prsty a z obalených hrudek vytvarujeme kuličky.
  7. Kuličky naskládáme s dostatečnými rozestupy na plechy, protože se během pečení trochu roztečou. Z jedné dávky těsta bychom měli vytvořit cca 35–40 kuliček.
  8. Sušenky pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 12–15 minut, záleží na velikosti sušenek. Sušenky by měly být na povrchu křupavé a uvnitř vláčné. Z trouby je vyndáme dokud ještě pod mírným tlakem prstu pruží.
  9. Sušenky uchováváme v plechové dóze, vláčné vydrží několik dní (čas delší než 5 dní jsme zatím nezvládli otestovat).

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.