Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Kaspressknödel

Copak to je? To je naprosto skvělá věc do polévky, kterou jsme objevili na dovolené v Rakousku. V restauraci jsme si objednali polévku s jazykolomným jménem Kaspressknödelsuppe. Donesli nám malinkatý kastrůlek i s pokličkou, který byl naplněný silným hovězím vývarem a v něm plavaly dva poměrně velké voňavé knedlíky plné sýra. Polévka nám tak chutnala, že jsme hned začali pátrat po receptu a nakonec jsme ho našli na stránkách Kuchařky pro dceru. Tenhle knödel si vaříme pokaždé, když nám zbyde trocha dobrého hovězího vývaru. Talíř polévky se dvěma knedlíky nám bohatě stačí k obědu jako hlavní chod, pokud plánujeme polévku jako předkrm, bohatě postačí knedlík jeden.

kaspressknödel

Suroviny na 4 knedlíky:

  • 150 g čerstvého toustového chleba
  • 75 g tvrdého sýra ementálového typu
  • 50 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 malá cibule
  • 40 g másla
  • sůl, pepř
  • hrst zelené petrželky
  • olej na smažení

Postup:

  1. Čerstvý toustový chléb nakrájíme na kostičky, rozložíme na plech a necháme ho vyschnout. Pokud nás tlačí čas, tak nahřejeme troubu na 100 °C, zapneme horkovzduch a plech s kostičkami pečiva vložíme do trouby. Můžeme nechat lehce pootevřená dvířka, kostičky občas promícháme a do 15 minut máme usušeno.
  2. Mezitím si cibuli nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm zvolna opečeme až změkne a zesklovatí.
  3. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Petrželku nasekáme na menší kousky a vajíčka rozmícháme v mléce.
  4. Do větší misky nasypeme suché kostičky pečiva, přidáme opečenou cibulku, petrželku, sýr, špetku soli, pepř a mléko s vejci. Vše důkladně promícháme a necháme 5–10 minut odpočinout.
  5. Těsto si rozdělíme na 4 stejné díly a vytvarujeme z nich placky, které se podobají karbanátku. Placky by měly být velké asi jako dlaň a vysoké zhruba dva centimetry.
  6. V nepřilnavé pánvi (klidně použijeme tu po cibuli) si rozehřejeme dostatečné množství oleje – když dáme knedlíky do pánve, olej by měl sahat zhruba do jejich poloviny.
  7. Knedlíky vložíme do pánve a zvolna je na středním plameni opečeme z obou stran do příjemné zlatohnědé barvy. Z každé strany knedlík pečeme asi 4 minuty. Když jsou knedlíky hotové, tak je z oleje vylovíme a necháme je okapat na papírové utěrce.
  8. Podáváme je se silným hovězím vývarem, ozdobené petrželkou.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.