Rubriky
Oběd Sladké Teplé Večeře

Jahodové knedlíky

Sice jsme knedlíky nazvali podle jahodové náplně, ale možná by bylo výstižnější říkat jim “tvarohové”. V těstě je totiž tolik tvarohu, že je div, že drží pohromadě. Recept jsme našli na stránkách Kuchařky pro dceru a od té doby prakticky jiné ovocné knedlíky neděláme.
Je velmi důležité použít správný tvaroh a to tvaroh balený v kostce, nikoliv ve vaničce! Vaničkový tvaroh obsahuje hodně vody a těsto by bylo příliš řídké. I tak není od věci nechat kostku tvarohu trochu okapat, než z něj uděláme těsto. Do tvarohového kabátku se potom dají schovat jahody, meruňky, švestky nebo třeba blumy. A když se chceme opravdu rozmazlit, tak si uděláme klasické kynuté knedlíky na páře.

Jahodové knedlíky

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g měkkého tvarohu v kostce (2 balení)
  • 1 malé vejce
  • 150–200 g dětské krupičky 
  • špetka soli
  • cukr
  • 20 velkých jahod (pokud jsou menší tak víc)

Suroviny pro servírování:

  • 100 g strouhanky
  • 2 lžíce másla
  • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • zakysaná smetana

Postup:

  1. Čerstvé jahody očistíme (nebo použijeme mražené). Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme lžičku soli a než uděláme knedlíky, tak vodu přivedeme k varu.
  2. V misce rozmícháme tvaroh, vajíčko a sůl až se krásně spojí do hladké hmoty. Postupně do tvarohu v misce zapracujeme polovinu krupičky. Když je těsto jakž takž kompaktní, tak ho vyklopíme na pracovní plochu a podsypeme další krupičkou. Těsto dál hněteme ručně a podle potřeby přidáváme krupičku až vznikne tvárné a jen lehce lepivé těsto. V ideálním případě by nám měla část krupičky zbýt na podsypávání při tvarování knedlíků.
  3. Těsto rozdělíme na poloviny a z každé uválíme zhruba 3 centimetry silný váleček, každý váleček nožem rozdělíme na 10 stejných dílů.
  4. Z dílků postupně děláme placičky a do každé zabalíme velkou jahodu se lžičkou cukru. Pokud jsou jahody menší, dáme jednu a půl nebo dvě. Knedlíky důkladně utěsníme a zamáčkneme všechny skulinky, kudy by mohla vytéct šťáva.
  5. Knedlíky vložíme do vroucí vody (podle velikosti hrnce v jedné nebo ve dvou dávkách). Když začne voda znovu vřít, tak knedlíky promícháme, aby se odlepily ode dna. Když vyplavou na hladinu, tak zmírníme plamen a vaříme je dalších 8 minut.
  6. Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo a přisypeme k němu strouhanku, kterou za stálého promíchávání opečeme do růžova. Když je strouhanka opečená, tak jí odstavíme a přimícháme k ní cukr.
  7. Knedlíky vyndáme děrovanou lžící a každý propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.
  8. Podáváme je zasypané opečenou strouhankou a ozdobené lžící zakysané smetany. Případně je můžeme polít dalším rozpuštěným máslem, jak je libo.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.