Rubriky
Cukroví Dezerty Sladké Studené Vánoce

Kokosová roláda 

Kokosová roláda z Bebe sušenek je naše oblíbené nepečené vánoční cukroví. Kromě vosích hnízd je takhle roláda jediné nepečené cukroví, které se u nás na Vánoce dělá pravidelně. 

Oproti různým kuličkám je s ní práce zcela minimální a dá se připravit na poslední chvíli. Stačí umíchat a vyválet těsto, natřít náplň, zarolovat a zabalit do fólie. Hotová roláda potřebuje jen trochu času v lednici, aby dostatečně zatuhla. Nejkrásnější na téhle roládě je, že se vždycky nakrájí jen potřebný počet kousků a zbytek čeká bezpečně zabalený v lednici.

Kokosová roláda

Suroviny na těsto (1 roláda):

  • 250 g světlých Bebe sušenek
  • 100 g moučkového cukru
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 7 lžic rumu
  • voda podle potřeby

Suroviny na náplň:

  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 50 g kokosu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Nejdřív si připravíme náplň. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a vanilkou do pěny. Nakonec k vyšlehanému máslu přidáme kokos a zašleháme, až se vše propojí. Náplň si odložíme stranou na kuchyňskou linku, aby zůstala měkká.
  2. Bebe sušenky semeleme na jemno, my na to používáme kuchyňského robota s noži (taky se tomu říká food processor a je to součást většiny tyčových mixérů nebo robotů).
  3. K pomletým sušenkám přidáme všechny ostatní suroviny kromě vody. Vše smícháme a podle potřeby po lžících přidáváme vodu až nám vznikne tuhé těsto, které se nebude drolit a zároveň nebude patlavé. 
  4. Těsto vyválíme mezi dvěma listy potravinářské fólie na plát silný asi 4 mm. Na plát těsta rovnoměrně rozetřeme náplň. Těsto s náplní pevně zamotáme do rolády, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v ledničce.
  5. Před podáváním krájíme roládu na tenké plátky.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.