Kokosová roláda z Bebe sušenek je naše oblíbené nepečené vánoční cukroví. Kromě vosích hnízd je takhle roláda jediné nepečené cukroví, které se u nás na Vánoce dělá pravidelně.
Oproti různým kuličkám je s ní práce zcela minimální a dá se připravit na poslední chvíli. Stačí umíchat a vyválet těsto, natřít náplň, zarolovat a zabalit do fólie. Hotová roláda potřebuje jen trochu času v lednici, aby dostatečně zatuhla. Nejkrásnější na téhle roládě je, že se vždycky nakrájí jen potřebný počet kousků a zbytek čeká bezpečně zabalený v lednici.
Suroviny na těsto (1 roláda):
- 250 g světlých Bebe sušenek
- 100 g moučkového cukru
- 1,5 lžíce kakaa
- 7 lžic rumu
- voda podle potřeby
Suroviny na náplň:
- 80 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 50 g kokosu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Nejdřív si připravíme náplň. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a vanilkou do pěny. Nakonec k vyšlehanému máslu přidáme kokos a zašleháme, až se vše propojí. Náplň si odložíme stranou na kuchyňskou linku, aby zůstala měkká.
- Bebe sušenky semeleme na jemno, my na to používáme kuchyňského robota s noži (taky se tomu říká food processor a je to součást většiny tyčových mixérů nebo robotů).
- K pomletým sušenkám přidáme všechny ostatní suroviny kromě vody. Vše smícháme a podle potřeby po lžících přidáváme vodu až nám vznikne tuhé těsto, které se nebude drolit a zároveň nebude patlavé.
- Těsto vyválíme mezi dvěma listy potravinářské fólie na plát silný asi 4 mm. Na plát těsta rovnoměrně rozetřeme náplň. Těsto s náplní pevně zamotáme do rolády, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v ledničce.
- Před podáváním krájíme roládu na tenké plátky.