Žabí huby, škeble nebo mušličky? U nás doma jsme tomuhle skvělému cukroví vždycky říkali žabí huby. Recept jsme si přepsali z mamčina sešitu s rodinnými poklady, který nejspíš zažil i císařpána.
Žabí huby jsou vánoční cukroví z křehkého těsta s oříškovou náplní, které se na závěr obalí ve vanilkovém cukru. Hubky se dají upéct s předstihem jako vanilkové rohlíčky a u nás doma na Vánoce nikdy nesmí chybět.
Suroviny na těsto (cca 200 menších kousků):
- 250 g hladké mouky
- 250 g studeného másla
- 1 vejce
- 1 lžíce studené vody
Suroviny na náplň:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 1 malé vejce
- moučkový cukr s vanilkou na obalování
Postup:
- Nejdřív si připravíme křehké těsto. Mouku si navážíme a připravíme na pracovní podložku. K mouce přidáme studené máslo nakrájené na kostičky, celé vejce a lžíci vody.
- Rukama rychle vypracujeme kouli nelepivého těsta. Kdo má robota, může použít kuchyňského robota, ale nakonec je dobré těsto prohníst rukama.
- S těstem pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo příliš rozpouštět, pak by bylo těsto patlavé a po upečení tvrdé. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a odložíme ho do lednice alespoň na pár hodin nebo přes noc.
- Když chceme péct, tak těsto předem vyndáme z lednice, aby trochu povolilo. Mezitím si připravíme oříškovou náplň.
- Vlašské ořechy nastrouháme na jemno a smícháme je s cukrem a jedním malým vajíčkem. Náplň by měla být měkká, ale ne tekutá. Pokud bylo vejce větší a náplň teče, tak jí zahustíme dalšími ořechy nebo jemně mletými piškoty.
- Připravíme si plechy, které vyložíme pečícím papírem a troubu dáme nahřívat na 180 °C.
- Těsto lehce prohněteme a vyválíme z něj plát silný asi 3 mm, čím tenčí tím lepší. Při vyvalování si těsto lehce podsypeme moukou, ale ne moc. Z vyváleného těsta vykrajujeme menší kolečka a vykrájené tvary s menšími rozestupy rovnáme na připravené plechy.
- Do středu každého kolečka dáme trošku ořechové náplně, opravdu jen trošku, protože náplň při pečení nabyde a vytékala by. Naplněná kolečka přeložíme na polovinu a protilehlé okraje lehce zmáčkneme k sobě. Připravené plechy prozatím odložíme do chladu (lednice, v zimě balkon). Když máme všechno cukroví připravené, tak přesuneme první plech do trouby.
- Žabí huby pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 10–12 minut, v polovině pečení plech otočíme, aby se pekly rovnoměrně. Když cukroví začnou růžovět okraje, tak ho vyndáme a dáme do trouby další plech.
- Cukroví necháme trochu vychladnout a na závěr ho obalíme v moučkovém cukru s vanilkou. Žabí huby naskládáme do papírové krabice a skladujeme je v chladu, aby se rozležely.