Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Zapečené noky s rajčatovou omáčkou

Zapečené noky s rajčatovou omáčkou jsou náš letošní objev sezóny. Na recept jsme náhodou narazili na blogu u My Cooking Diary a je to vynikající záležitost. Navíc receptů, kam se schová cuketa a případně nějaké to přezrálé rajče, není nikdy dost. S rajčatovou omáčkou se dá různě čarovat dle stavu lednice a momentální chuti, my jsme si trochu poupravili suroviny podle našich obvyklých domácích zásob. 
Naposledy jsme vynechali rajčatové konzervy a použili domácí přezrálá rajčata, která byla potřeba rychle zpracovat. Ty jsme oloupali, nakrájeli a dál už jsme je použili stejně jako ta konzervovaná.

Tip: Jak snadno a rychle oloupat rajčata? Rajčata na špičce trošku nařízneme do kříže, dáme je do misky a zalijeme je vroucí vodou. Vroucí vodu necháme pár minut působit, pak vodu slijeme a slupka z rajčat sklouzne skoro sama. Čím jsou rajčata zralejší, tím méně času v horké vodě potřebují.

Suroviny na cca 6 porcí:

  • 2 balení bramborových noků (2x 500 g)
  • 2 střední cibule
  • 1 menší cuketa
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 plechovky drcených rajčat (2x 400 g)
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • velká hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 balení mozzarelly
  • 50 g parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • cukr dle potřeby

Postup:

  1. Na sporák si připravíme velkou pánev (ideální je ta, která může i do trouby). My tak velkou pánev nemáme, proto si připravíme i zapékací mísu, aby byla později po ruce. 
  2. Cibuli a cuketu očistíme a nakrájíme na kostičky a zatím dáme stranou. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a společně s olejem ji začneme zahřívat na pánvi, až trochu změkne a začne pouštět tuk. V tu chvíli přidáme i cibuli s cuketou a vše necháme společně opékat do zlatova.
  3. Česnek mezitím oloupeme a zbavíme středového klíčku. Když obsah pánve začne zlátnout, tak k němu prolisujeme česnek a ještě zhruba minutku opékáme. Směs zalijeme drcenými rajčaty, osolíme, opepříme a necháme chvíli probublat. Troubu zapneme na 220 °C na funkci gril. 
  4. Po chvíli bublání do omáčky přidáme zakysanou smetanu, čerstvou bazalku a promícháme. Omáčku ochutnáme a doladíme ještě solí a pepřem. Pokud byla rajčata hodně ostrá, tak můžeme kyselost zjemnit lžičkou cukru.
  5. K omáčce přidáme bramborové noky (rovnou z pytlíku, nijak je nepředvařujeme) a promícháme. Pokud je omáčka hodně hustá, přilijeme do pánve trochu vody. 
  6. Noky necháme v omáčce chvilku změknout (cca 5 minut). Pak pánev odstavíme z tepla, ke směsi natrháme jednu mozzarellu a promícháme. Pokud máme připravenou zapékací mísu, tak do ní směs přelijeme. Dál už postupujeme stejně – na povrch nasypeme nastrouhaný parmazán a natrhanou druhou mozzarellu.
  7. Pekáček přesuneme do nahřáté trouby – umístíme ho nahoru pod gril. Pár minut vše necháme zapéct, aby se sýr nahoře roztekl a lehce zezlátl. 
  8. Horkou mísu přesuneme na stůl, kde si každý strávník velkou lžící nabere tolik nočků, kolik zmůže. 

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.