Polomáčená mandlová srdíčka jsou další z našeho oblíbeného vánočního cukroví. Mamka je vždycky slepovala klasickou nutelou. My jsme našli drobné vylepšení. Slepujeme je nugátotovým lískooříškovým krémem od Mixitu.
Suroviny na těsto (cca 40 kousků):
- 120 g hladké mouky
- 60 g mletých mandlí
- 60 g másla
- 60 g Hery
- 60 g moučkového cukru
- na špičku nože skořice
- nutela na slepování
- čokoládová poleva
Postup:
- Všechny sypké suroviny si navážíme a připravíme na pracovní podložku. K sypkým surovinám přidáme máslo a Heru nakrájené na menší kousky.
- Pěkně ručně vypracujeme kouli nelepivého těsta. Kdo má robota, může použít kuchyňského robota, ale nakonec je dobré těsto prohníst rukama.
- Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a odložíme ho do lednice alespoň přes noc. Těsto v případě potřeby vydrží v lednici i dva dny.
- Když chceme péct, tak těsto předem vyndáme z lednice, aby trochu povolilo.
- Připravíme si plechy, které vyložíme pečícím papírem a troubu dáme nahřívat na 180 °C.
- Těsto rozdělíme na poloviny, první část těsta lehce prohněteme a vyválíme z ní plát silný asi 0,3 cm. Při vyvalování si těsto lehce podsypeme moukou, ale ne moc. Z vyváleného těsta vykrajujeme srdíčka, která s menšími rozestupy rovnáme na připravené plechy, které prozatím odložíme do chladu (lednice, v zimě balkon).
- Srdíčka pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 10 minut, v polovině pečení plech otočíme, aby se pekly rovnoměrně. Když cukroví začnou růžovět okraje, tak jej vyndáme a dáme do trouby další plech. Při pečení není dobré od trouby odbíhat – i minuta navíc může způsobit katastrofu.
- Upečená srdíčka naskládáme do sloupečků na sebe a uskladníme je v plechové dóze v chladu, než přijde čas slepování.
- Srdíčka slepujeme nutelou nebo jiným oblíbeným lískooříškovým krémem. Po slepení je necháme v chladu zatuhnout a nakonec je z poloviny namočíme v čokoládové polevě. Namočená srdíčka naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme zatuhnout.