Linecké cukroví pečeme podle našeho rodinného receptu. Nevíme jistě odkud k nám přišel, ale jsme si jistí, že s námi ještě dlouho zůstane. Lepší linecké cukroví totiž neznáme. S těstem se dobře pracuje a neroztéká se při pečení. Linecké cukroví je křehoučké a jemné a v kombinaci s pikantní rybízovou marmeládou je to lahoda. Ze stejného těsta děláme i neméně oblíbené citronové hvězdičky.

Suroviny na 60 kousků:
- 150 g hladké mouky
- 100 g solamylu
- 70 g másla
- 70 g Hery
- 90 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce citronové šťávy
- rybízová marmeláda
Postup:
- Všechny sypké suroviny si navážíme a připravíme na pracovní podložku.
- K sypkým surovinám přidáme jeden žloutek, máslo, Heru a citronovou šťávu.
- Pěkně ručně vypracujeme kouli nelepivého těsta. Kdo má robota, může použít kuchyňského robota, ale nakonec je dobré těsto prohníst rukama.
- Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a odložíme ho do lednice alespoň přes noc. Těsto v případě potřeby vydrží v lednici i dva dny.
- Když chceme péct, tak těsto předem vyndáme z lednice, aby trochu povolilo.
- Připravíme si plechy, které vyložíme pečícím papírem a troubu dáme nahřívat na 180 °C.
- Těsto rozdělíme na třetiny, první část těsta lehce prohněteme a vyválíme z ní plát silný asi 0,4 cm. Při vyvalování si těsto lehce podsypeme moukou, ale ne moc. Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka, kytičky nebo hvězdičky a do poloviny z nich vykrojíme uprostřed otvor. Vykrájené tvary s menšími rozestupy rovnáme na připravené plechy, které prozatím odložíme do chladu (lednice, v zimě balkon).
- Linecké pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 10 minut, v polovině pečení plech otočíme, aby se peklo rovnoměrně. Když cukroví začnou růžovět okraje, tak jej vyndáme a dáme do trouby další plech. Při pečení není dobré od trouby odbíhat, i minuta navíc může způsobit katastrofu.
- Upečené linecké naskládáme do sloupečků na sebe a uskladníme jej v plechové dóze v chladu, než přijde čas slepování.
- Před slepováním si horní části lineckého naskládáme na plech a lehce pocukrujeme. Dolní části potřeme rybízovou marmeládou a slepíme s vršky.