Rubriky
Cukroví Sladké Studené Vánoce

Linecké cukroví

Linecké cukroví pečeme podle našeho rodinného receptu. Nevíme jistě odkud k nám přišel, ale jsme si jistí, že s námi ještě dlouho zůstane. Lepší linecké cukroví totiž neznáme. S těstem se dobře pracuje a neroztéká se při pečení. Linecké cukroví je křehoučké a jemné a v kombinaci s pikantní rybízovou marmeládou je to lahoda. Ze stejného těsta děláme i neméně oblíbené citronové hvězdičky.

Linecké cukroví

Suroviny na 60 kousků:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g solamylu
  • 70 g másla
  • 70 g Hery
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • rybízová marmeláda

Postup:

  1. Všechny sypké suroviny si navážíme a připravíme na pracovní podložku. 
  2. K sypkým surovinám přidáme jeden žloutek, máslo, Heru a citronovou šťávu.
  3. Pěkně ručně vypracujeme kouli nelepivého těsta. Kdo má robota, může použít kuchyňského robota, ale nakonec je dobré těsto prohníst rukama.
  4. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a odložíme ho do lednice alespoň přes noc. Těsto v případě potřeby vydrží v lednici i dva dny.
  5. Když chceme péct, tak těsto předem vyndáme z lednice, aby trochu povolilo.
  6. Připravíme si plechy, které vyložíme pečícím papírem a troubu dáme nahřívat na 180 °C.
  7. Těsto rozdělíme na třetiny, první část těsta lehce prohněteme a vyválíme z ní plát silný asi 0,4 cm. Při vyvalování si těsto lehce podsypeme moukou, ale ne moc. Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka, kytičky nebo hvězdičky a do poloviny z nich vykrojíme uprostřed otvor. Vykrájené tvary s menšími rozestupy rovnáme na připravené plechy, které prozatím odložíme do chladu (lednice, v zimě balkon).  
  8. Linecké pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 10 minut, v polovině pečení plech otočíme, aby se peklo rovnoměrně. Když cukroví začnou růžovět okraje, tak jej vyndáme a dáme do trouby další plech. Při pečení není dobré od trouby odbíhat, i minuta navíc může způsobit katastrofu.
  9. Upečené linecké naskládáme do sloupečků na sebe a uskladníme jej v plechové dóze v chladu, než přijde čas slepování. 
  10. Před slepováním si horní části lineckého naskládáme na plech a lehce pocukrujeme. Dolní části potřeme rybízovou marmeládou a slepíme s vršky.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.