Masové kuličky z Ikea jsou skoro legendární. Neznáme nikoho, kdo by si je tam nedal a nebo je neměl rád. Občas by si je člověk opravdu s chutí dal, jenže jezdit přes půl republiky do obchoďáku kvůli kuličkám je na hlavu a napodobit jídlo z restaurace je těžké. Naštěstí jsme narazili u Kuchařky pro dceru na recept, který se kuličkám z Ikea velmi blížil. Zase jsme provedli pár kosmetických úprav, jako vždycky a výsledek je prostě boží. My máme kuličky úplně nejradši s bramborovou kaší, ale hranolky jsou taky fajn.
Suroviny na 4 porce:
Masové kuličky:
- 500 g mletého masa (1:1 vepřové a hovězí)
- 1 čajová lžička soli
- 1 rohlík
- 1 střední cibule
- 1 vejce
- 1 lžíce sádla
- velká špetka mletého pepře
- velká špetka mletého nového koření
- velká špetka mletého muškátového oříšku
Omáčka:
- 1 lžíce másla
- vrchovatá čajová lžička hladké mouky
- vrchovatá lžíce plnotučné hořčice
- 100 ml jablečného džusu
- 100 ml smetany ke šlehání
- cca 200 ml vody
- sůl
- brusinky k podávání
Postup:
- Z rohlíku odkrojíme patky, rozdělíme ho na čtvrtiny a namočíme do studené vody. Rohlík v misce něčím zatížíme (třeba talířkem), protože má tendenci plavat.
- Mezitím si cibuli nakrájíme najemno, v pánvičce rozehřejeme lžíci sádla a cibuli na něm necháme změknout a zesklovatět, trvá to asi 3 minuty.
- Namočený rohlík slijeme a přebytečnou vodu důkladně vymačkáme. Rohlík přesuneme na kuchyňské prkénko, nožem ho pokrájíme na menší kousky a následně ho důkladně nasekáme na kaši.
- Nasekaný rohlík přesuneme do misky, přidáme vejce, cibuli, lžičku soli a koření. Vše důkladně promícháme, aby se koření ve směsi rovnoměrně rozptýlilo. Troubu začneme nahřívat na 200 °C.
- Do misky k rohlíkové směsi přidáme mleté maso a vše důkladně promícháme, prvně je lepší použít vařečku, pak použijeme vlastní ruce. Když je směs důkladně promíchaná, tak z ní vytvarujeme kuličky a naskládáme je s drobnými rozestupy do pekáčku vymazaného sádlem.
- Kuličky pečeme v rozehřáté troubě asi 35 minut až na povrchu zezlátnou.
- Mezitím si připravíme omáčku. V malém kastrůlku si necháme zpěnit máslo, přisypeme k němu lžičku mouky a za stálého míchání připravíme zlatavou jíšku.
- Jíšku v kastrůlku zalijeme jablečným džusem s cca 200 ml vody a důkladně rozmícháme všechny kousky jíšky. Teď do kastrůlku přidáme ještě lžíci hořčice a základ omáčky osolíme špetkou soli.
- Omáčku přivedeme k varu a na mírném teple ji necháme probublávat asi 15 minut, občas promícháme, aby se nepřipálila.
- Nakonec do omáčky nalijeme smetanu a dosolíme podle potřeby. Omáčku necháme ještě chvilku provařit.
- Masové kuličky podáváme přelité omáčkou s bramborovou kaší a brusinkovou zavařeninou.