Rubriky
Slané Studené Svačina Večeře

Budapešťská pomazánka

Tuhle klasickou tvarohovou pomazánku ochucenou mletou sladkou paprikou znají asi všichni. My jsme jednou kvůli nedostatku tvarohu v lednici použili ricottu a u téhle změny jsme už zůstali. Samozřejmě se místo ricotty může kdykoliv použít tradiční měkký tvaroh. Tahle papriková pomazánka je nejlepší, když se v lednici nechá odležet minimálně několik hodin, nejlépe ale až do druhého dne. Podáváme ji s čerstvým domácím chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem.

budapešťská pomazánka

Suroviny na 4 porce:

  • 100 g másla
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 zarovnaná lžíce sladké mleté papriky
  • 1 malá cibule
  • 1 červená kapie
  • 250 g ricotty (1 balení)

Postup:

  1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a v cedníku ji spaříme dostatečným množstvím vroucí vody. Cibule tak ztratí svou štiplavost, ale zůstane lehce křupavá.
  2. Kapii očistíme a nakrájíme na co nejjemnější kostičky. Oboje zatím dáme stranou.
  3. Změklé máslo se solí utřeme ručním šlehačem do pěny, když se blížíme do finále, tak přidáme mletou papriku a dál šleháme, aby se rovnoměrně rozptýlila. 
  4. Po lžících zašleháme ricottu a šlehač odložíme. Teď už jen stěrkou vmícháme nakrájenou cibuli s kapií, případně můžeme ještě lehce dosolit.
  5. Pomazánku přesuneme do uzavíratelné nádoby a necháme odležet v lednici. 
  6. Podáváme s čerstvým domácím chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.