Vaječná tlačenka je takové správné retro. Většinou je v kurzu po Velikonocích, kdy se do tlačenky elegantně schovají vykoledovaná vejce. Ale u nás se dělá celoročně, kdykoliv je chuť na něco lehce kyselého. Někdy ji dáváme i na chlebíčky, aby byla změna od klasických šunkových se salátem.
Příprava je jednoduchá, jen musíme počítat s časem, aby tlačenka stihla pěkně zatuhnout. Potom už zakrytá vydrží v lednici i několik dní a je připravená na rychlou svačinu nebo večeři
Suroviny na 1 chlebíčkovou formu:
- 5 vajec
- 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku
- 100 g šunky
- 3 nakládané okurky
- 1 sklenice čalamády nebo jiné oblíbené nakládané zeleniny
- 150 g majonézy
- 400 ml vody
- sůl
- pepř
Postup:
- Vejce si uvaříme na tvrdo a necháme zcela vychladnout. Mezitím si formu na biskupský chlebíček nebo na srnčí hřbet vyložíme potravinovou fólií. K ruce si připravíme větší misku.
- Čalamádu nebo jinou oblíbenou nakládanou zeleninu scedíme, necháme trochu okapat a dáme do připravené misky.
- Vychlazená vajíčka oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a také přesuneme do misky. Se šunkou a okurkami naložíme zrovna tak – nakrájíme a do misky.
- K nakrájeným surovinám přidáme majonézu, sůl a pepř podle chuti.
- V menším kastrůlku přivedeme k varu 150 ml vody, když voda začne bublat, tak kastrůlek odstavíme a do vody nasypeme za stálého míchání sáček želatiny. Želatinu důkladně rozmícháme, pokud nám zůstávají na dně kousky, tak ji ještě krátce zahřejeme, ale už nevaříme.
- Když je želatina rozpuštěná, tak do kastrůlku přilijeme 250 ml studené vody a promícháme.
- Želatinu nalijeme do misky k připraveným surovinám a vše důkladně smícháme. Směs ještě ochutnáme a případně přisolíme, připepříme nebo přikyselíme.
- Obsah misky přesuneme do formy vyložené potravinovou fólií a necháme vychladnout alespoň 2 hodiny, aby želatina zatuhla. Pak tlačenku z formy vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým pečivem.