Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Kefírová buchta

Kefírová buchta alias kefírka je jeden z nejrychlejších moučníků v našem repertoáru. Původní recept jsme našli u Petry Burianové na instagramu, trošičku jsme si ho upravili podle naší chuti a od té doby už u nás kefírka zůstala. Je to vděčná, dobrá a nenáročná buchta na plech, kterou stihneme upéct i ve všední den po práci.

Kefírová buchta

Suroviny na těsto (plech 24×30 cm):

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 500 ml kefíru 
  • 2 čajové lžičky jedlé sody 
  • 2 lžíce kakaa 
  • 1 vejce
  • 100 ml oleje

Suroviny na kakaovou polevu:

  • 20 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1/2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu

Postup:

  1. Troubu dáme nahřát na 180 °C. Mezitím si připravíme plech, který důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. 
  2. Všechny suroviny na těsto naládujeme do mísy a vymícháme hladké těsto bez hrudek, které nalijeme na připravený plech. 
  3. Buchtu pečeme 30–35 minut na 180 °C. Jestli je těsto propečené vyzkoušíme špejlí. Upečenou kefírku necháme chladnout a připravíme si polevu. 
  4. Máslo necháme v mističce ohřát na pokojovou teplotu, ke změklému máslu přidáme cukr, kakao a rum. Vše společně utřeme, až vznikne měkká hladká poleva.
  5. Polevu natřeme na buchtu, která by měla být vlahá, aby se poleva mírně roztekla a lépe se natírala, ale ne horká, protože by tekla příliš. Polevu pomocí nože rozetřeme po celém povrchu a kefírku necháme zcela vychladnout.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.