Kefírová buchta alias kefírka je jeden z nejrychlejších moučníků v našem repertoáru. Původní recept jsme našli u Petry Burianové na instagramu, trošičku jsme si ho upravili podle naší chuti a od té doby už u nás kefírka zůstala. Je to vděčná, dobrá a nenáročná buchta na plech, kterou stihneme upéct i ve všední den po práci.
Suroviny na těsto (plech 24×30 cm):
- 300 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 500 ml kefíru
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 2 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 100 ml oleje
Suroviny na kakaovou polevu:
- 20 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 1/2 lžíce kakaa
- 1 lžíce rumu
Postup:
- Troubu dáme nahřát na 180 °C. Mezitím si připravíme plech, který důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem.
- Všechny suroviny na těsto naládujeme do mísy a vymícháme hladké těsto bez hrudek, které nalijeme na připravený plech.
- Buchtu pečeme 30–35 minut na 180 °C. Jestli je těsto propečené vyzkoušíme špejlí. Upečenou kefírku necháme chladnout a připravíme si polevu.
- Máslo necháme v mističce ohřát na pokojovou teplotu, ke změklému máslu přidáme cukr, kakao a rum. Vše společně utřeme, až vznikne měkká hladká poleva.
- Polevu natřeme na buchtu, která by měla být vlahá, aby se poleva mírně roztekla a lépe se natírala, ale ne horká, protože by tekla příliš. Polevu pomocí nože rozetřeme po celém povrchu a kefírku necháme zcela vychladnout.