Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina Velikonoce

Velikonoční mazanec

Receptů na mazance existuje asi milion, stejně jako na bramborový salát nebo na vánočku a každý má ten svůj nejlepší a osvědčený. My máme rádi tenhle náš mazanec. Není příliš sladký, vydrží dlouho vláčný a když si ho pěkně namažeme čerstvým máslem, tak je to nebe v hubě. Měli bychom si ho upéct častěji.

Velikonoční mazanec

Suroviny na 2 mazance:

  • 750 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 30 g čerstvých kvasnic
  • 300–350 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 100 g oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • velká hrst rozinek
  • kůra z 1/2 citronu
  • plátky mandlí na ozdobu

Postup:

  1. Do mísy kuchyňského robota navážíme mouku, cukry, žloutky, olej, kvasnice a nastrouhanou citronovou kůru. Mléko lehce ohřejeme, aby bylo vlahé a cca 250 ml ho přilijeme k ostatním surovinám. Zbytek mléka si zatím odložíme (každá mouka jinak saje tekutiny, pokud bude těsto příliš husté, tak mléko přilijeme později). Jeden bílek si v hrnečku odložíme také stranou.
  2. Hnětacím hákem vypracujeme těsto. Pokud je těsto příliš husté, tak v průběhu hnětení přilijeme po částech zbývající mléko. Nakonec nám v míse vznikne hladké nelepivé těsto – v robotu může hnětení trvat klidně 10–15 minut. Dobře propracované těsto se samo odlepí od stěn mísy. 
  3. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky. Těsto lehce pomoučíme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem. Doba kynutí závisí na teplotě v místnosti, obvykle to trvá cca hodinu.  
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části, které znovu propracujeme na vále. Z těsta vytvoříme dva úhledné bochánky, které přesuneme na plech vyložený pečícím papírem. Bochánky uložíme na plech úhlopříčně, aby měly kolem sebe co nejvíc místa a necháme je znovu vykynout. Bochánky je dobré zakrýt, aby na povrchu neosychaly, my používáme velikou igelitovou tašku z elektra. Druhé kynutí trvá kolem 45 minut, ale čas opět závisí na okolní teplotě. 
  5. Asi 15 minut před dokynutím bochánků začneme předehřívat troubu na 180 °C. Když jsou mazance nakynuté, tak vezmeme odložený bílek, prošleháme ho vidličkou se lžičkou studené vody a mazance jím potřeme. Ostrým nožem na vrchu každého bochánku můžeme naříznout křížek. Nakonec mazance posypeme plátky mandliček.
  6. Mazance pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Zhruba v polovině pečení plech otočíme o 180 stupňů, aby nám mazance zezlátly pěkně rovnoměrně.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.