Receptů na mazance existuje asi milion, stejně jako na bramborový salát nebo na vánočku a každý má ten svůj nejlepší a osvědčený. My máme rádi tenhle náš mazanec. Není příliš sladký, vydrží dlouho vláčný a když si ho pěkně namažeme čerstvým máslem, tak je to nebe v hubě. Měli bychom si ho upéct častěji.
Suroviny na 2 mazance:
- 750 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 30 g čerstvých kvasnic
- 300–350 ml mléka
- 3 žloutky
- 100 g oleje
- 1 vanilkový cukr
- velká hrst rozinek
- kůra z 1/2 citronu
- plátky mandlí na ozdobu
Postup:
- Do mísy kuchyňského robota navážíme mouku, cukry, žloutky, olej, kvasnice a nastrouhanou citronovou kůru. Mléko lehce ohřejeme, aby bylo vlahé a cca 250 ml ho přilijeme k ostatním surovinám. Zbytek mléka si zatím odložíme (každá mouka jinak saje tekutiny, pokud bude těsto příliš husté, tak mléko přilijeme později). Jeden bílek si v hrnečku odložíme také stranou.
- Hnětacím hákem vypracujeme těsto. Pokud je těsto příliš husté, tak v průběhu hnětení přilijeme po částech zbývající mléko. Nakonec nám v míse vznikne hladké nelepivé těsto – v robotu může hnětení trvat klidně 10–15 minut. Dobře propracované těsto se samo odlepí od stěn mísy.
- Nakonec do těsta zapracujeme rozinky. Těsto lehce pomoučíme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem. Doba kynutí závisí na teplotě v místnosti, obvykle to trvá cca hodinu.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části, které znovu propracujeme na vále. Z těsta vytvoříme dva úhledné bochánky, které přesuneme na plech vyložený pečícím papírem. Bochánky uložíme na plech úhlopříčně, aby měly kolem sebe co nejvíc místa a necháme je znovu vykynout. Bochánky je dobré zakrýt, aby na povrchu neosychaly, my používáme velikou igelitovou tašku z elektra. Druhé kynutí trvá kolem 45 minut, ale čas opět závisí na okolní teplotě.
- Asi 15 minut před dokynutím bochánků začneme předehřívat troubu na 180 °C. Když jsou mazance nakynuté, tak vezmeme odložený bílek, prošleháme ho vidličkou se lžičkou studené vody a mazance jím potřeme. Ostrým nožem na vrchu každého bochánku můžeme naříznout křížek. Nakonec mazance posypeme plátky mandliček.
- Mazance pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Zhruba v polovině pečení plech otočíme o 180 stupňů, aby nám mazance zezlátly pěkně rovnoměrně.