Tuhle klasickou tvarohovou pomazánku ochucenou mletou sladkou paprikou znají asi všichni. My jsme jednou kvůli nedostatku tvarohu v lednici použili ricottu a u téhle změny jsme už zůstali. Samozřejmě se místo ricotty může kdykoliv použít tradiční měkký tvaroh. Tahle papriková pomazánka je nejlepší, když se v lednici nechá odležet minimálně několik hodin, nejlépe ale až do druhého dne. Podáváme ji s čerstvým domácím chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem.
Suroviny na 4 porce:
- 100 g másla
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 zarovnaná lžíce sladké mleté papriky
- 1 malá cibule
- 1 červená kapie
- 250 g ricotty (1 balení)
Postup:
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a v cedníku ji spaříme dostatečným množstvím vroucí vody. Cibule tak ztratí svou štiplavost, ale zůstane lehce křupavá.
- Kapii očistíme a nakrájíme na co nejjemnější kostičky. Oboje zatím dáme stranou.
- Změklé máslo se solí utřeme ručním šlehačem do pěny, když se blížíme do finále, tak přidáme mletou papriku a dál šleháme, aby se rovnoměrně rozptýlila.
- Po lžících zašleháme ricottu a šlehač odložíme. Teď už jen stěrkou vmícháme nakrájenou cibuli s kapií, případně můžeme ještě lehce dosolit.
- Pomazánku přesuneme do uzavíratelné nádoby a necháme odležet v lednici.
- Podáváme s čerstvým domácím chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem.