Receptů na citronový chlebíček jsme vyzkoušeli opravdu hodně a byl to běh na dlouhou trať. Nikdy to nebylo ono. Jednou byl suchý, že by se s ním člověk zadusil, podruhé v něm bylo tolik másla, že ho těsto ani neudrželo, nebo byl příliš sladký a málo citronový. Tak jsme si nakonec z každého receptu vzali jen to dobré a upekli si chlebíček podle svého. Konečně je chlebíček šťavnatý, tak akorát sladký a příjemně citronový. Vláčný vydrží i několik dní a citron se v něm krásně rozleží (když to stihne).
Suroviny na těsto:
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 1/2 kypřícího prášku
- 200 g krupicového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 180 ml mléka
- 120 g másla
- 2 vejce
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Suroviny na polevu:
- 60 g moučkového cukru
- citronová šťáva z 1/2 citronu
Postup:
- Troubu začneme předehřívat na 180 °C. Formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem a odložíme stranou.
- Připravíme si dvě menší misky. Do jedné navážíme mouku, prášek do pečiva a sůl. Do druhé misky si připravíme mléko, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru z citronu a vanilkový extrakt.
- V míse kuchyňského robota si vyšleháme změklé máslo s cukrem do nadýchané pěny. Postupně do něj přidáme obě vejce a dobře zapracujeme.
- Do másla s cukrem a vajíčky na střídačku zapracujeme všechny sypké a tekuté suroviny. Vznikne nám hladké těsto, které nalijeme do připravené chlebíčkové formy. Formu přesuneme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 40 minut. Zda je chlebíček hotový vyzkoušíme špejlí.
- Chlebíček vyndáme z trouby, necháme ho chladnout na mřížce a mezitím si připravíme polevu. V menší misce si navážíme moučkový cukr a přidáme k němu šťávu ze zbylé poloviny citronu. Vše důkladně promícháme a polevu rozetřeme na lehce vychladlý chlebíček.