Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Gratinovaná kapusta

Tip na gratinovanou kapustu jsme dostali od kamarádky, která našla recept v časopisu Apetit. Recept v naší kuchyni časem prošel drobnými kosmetickými úpravami, tak jsme si ho radši sepsali. V téhle podobě je totiž i podezřelá potravina jako kapusta vynikající, čemuž výrazně pomáhá anglická slanina.

Gratinovaná kapusta

Suroviny na 4 porce:

  • 150 g anglické slaniny
  • 1/2 hlávky kapusty
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku 
  • čerstvě mletý pepř (případně chilli)
  • sůl
  • 800 g brambor (varný typ B)
  • 100 g sýra ementálového typu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • máslo na vymazání pekáčku

Postup:

  1. Troubu začneme nahřívat na 200 °C. 
  2. Slaninu nakrájíme na kostičky velké asi 0,5 cm a dáme stranou. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky přibližně velikosti slaniny. Kapustu očistíme od povrchových nečistot, rozdělíme na čtvrtiny, odstraníme středový košťál a silnější konce listů. Pak kapustu nakrájíme na cca 0,5 cm silné proužky. 
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na cca 0,4 cm silná kolečka a odložíme je zatím do misky se studenou vodou, aby nehnědly. 
  4. Ve velké pánvi začneme zvolna zahřívat slaninu, aby pustila tuk a začala se v něm opékat. Když začne slanina na okrajích zlátnout, přidáme nakrájenou cibuli a opékáme až cibulka zesklovatí. Mezitím si očistíme česnek, zbavíme ho středového klíčku a prolisujeme do pánve. 
  5. Do pánve ještě přidáme muškátový oříšek, pepř (případně chilli) a nakonec nakrájenou kapustu, kterou lehce osolíme. Vše společně restujeme až kapusta trochu zavadne a ztratí na objemu. 
  6. Zapékací mísu vymažeme máslem a začneme vrstvit. Na dno přijdou brambory, které lehce osolíme, na brambory dáme 1/2 kapustové směsi, pokračujeme plátkovým (nebo strouhaným) sýrem a opakujeme – brambory, sůl, kapusta, sýr, brambory, sůl a konec. 
  7. Navrstvené suroviny lehce stlačíme a vrchní vrstvu brambor přelijeme smetanou. 
  8. Zapékací mísu zakryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme zakryté asi 45 minut, pak odkryjeme a ještě dopečeme vrchní vrstvu brambor do zlatova.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.