Tip na gratinovanou kapustu jsme dostali od kamarádky, která našla recept v časopisu Apetit. Recept v naší kuchyni časem prošel drobnými kosmetickými úpravami, tak jsme si ho radši sepsali. V téhle podobě je totiž i podezřelá potravina jako kapusta vynikající, čemuž výrazně pomáhá anglická slanina.
Suroviny na 4 porce:
- 150 g anglické slaniny
- 1/2 hlávky kapusty
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- čerstvě mletý pepř (případně chilli)
- sůl
- 800 g brambor (varný typ B)
- 100 g sýra ementálového typu
- 250 ml smetany ke šlehání
- máslo na vymazání pekáčku
Postup:
- Troubu začneme nahřívat na 200 °C.
- Slaninu nakrájíme na kostičky velké asi 0,5 cm a dáme stranou. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky přibližně velikosti slaniny. Kapustu očistíme od povrchových nečistot, rozdělíme na čtvrtiny, odstraníme středový košťál a silnější konce listů. Pak kapustu nakrájíme na cca 0,5 cm silné proužky.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na cca 0,4 cm silná kolečka a odložíme je zatím do misky se studenou vodou, aby nehnědly.
- Ve velké pánvi začneme zvolna zahřívat slaninu, aby pustila tuk a začala se v něm opékat. Když začne slanina na okrajích zlátnout, přidáme nakrájenou cibuli a opékáme až cibulka zesklovatí. Mezitím si očistíme česnek, zbavíme ho středového klíčku a prolisujeme do pánve.
- Do pánve ještě přidáme muškátový oříšek, pepř (případně chilli) a nakonec nakrájenou kapustu, kterou lehce osolíme. Vše společně restujeme až kapusta trochu zavadne a ztratí na objemu.
- Zapékací mísu vymažeme máslem a začneme vrstvit. Na dno přijdou brambory, které lehce osolíme, na brambory dáme 1/2 kapustové směsi, pokračujeme plátkovým (nebo strouhaným) sýrem a opakujeme – brambory, sůl, kapusta, sýr, brambory, sůl a konec.
- Navrstvené suroviny lehce stlačíme a vrchní vrstvu brambor přelijeme smetanou.
- Zapékací mísu zakryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme zakryté asi 45 minut, pak odkryjeme a ještě dopečeme vrchní vrstvu brambor do zlatova.