Od té doby, co jsme se naučili péct kváskový chléb, už pečivo téměř nekupujeme. Když chceme změnu, tak si upečeme třeba tyhle houstičky se špaldovou moukou. Housky pleteme z jednoho pramene, ale úplně krásně se dají zaplést i klasicky ze tří pramenů. Návodů na pletení housek je na internetu spousta. Z uvedeného množství těsta upečeme 12 housek. Nejraději je máme s dobrou pomazánkou.
Suroviny na omládek:
- 150 g hladké mouky
- 150 g vlažné vody
- 1 čajová lžička sladěnky
- 10 g čerstvých kvasnic
Suroviny na těsto:
- omládek
- 200 g hladké mouky
- 150 g hladké špaldové mouky
- 150 g vody
- 30 g sádla
- 1 čajová lžička soli
Postup:
- Připravíme si omládek. Do menší mísy dáme mouku, vodu, sladěnku a rozdrobíme kvasnice. Vše důkladně rozmícháme až vznikne řídší hladké těsto. Mísu zakryjeme a necháme hodinu odpočívat.
- Když nám omládek nakyne, zhruba za hodinu, tak do mísy kuchyňského robota dáme omládek, přidáme všechny zbývající suroviny a vypracujeme hladké těsto, které téměř nelepí.
- Těsto necháme kynout na teplém místě až zdvojnásobí svůj objem, také to trvá zhruba hodinu.
- Nakynuté těsto rozdělíme na 12 stejných dílů, ze kterých uválíme hada a libovolným způsobem upleteme housky.
- Housky naskládáme na dva plechy po 6 kusech, zakryjeme potravinovou fólií a necháme kynout asi 30 minut. Mezitím si nahřejeme troubu na 250 °C.
- Když máme dokynuto a nahřáto, tak housky pokropíme vodou z rozprašovače (nebo potřeme rozšlehaným vajíčkem) a oba plechy vložíme naráz do trouby.
- Zapneme horkovzdušný oběh a teplotu v troubě stáhneme na 220 °C. Po 10 minutách oba plechy s houskami prohodíme (dolní nahoru, horní dolů) a ještě otočíme o 180 stupňů, aby se nám housky propekly rovnoměrně. Pečeme ještě dalších cca 10 minut do příjemné zlatavé barvy. Pak housky vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.