Občas se stane, že pečivo z chlebníku přímo záhadně zmizí a není čas ani na přípravu omládku ani na klasické kynutí. To nám pak vždycky vytrhnou trn z paty tyhle rychlé domácí rohlíky, které jsme našli na instagramu Markéty v troubě. Jejich příprava od zadělání těsta po vytažení voňavých rohlíků z trouby nezabere ani hodinu a jsou vynikající. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale dobré jsou i druhý den. Jen jsou hrozně žravé a z chlebníku mizí ještě rychleji a záhadněji než chleba.
Suroviny na 12 rohlíků:
- 450 g hladké mouky
- 250 ml vody
- 20 g čerstvých kvasnic
- 30 g sádla
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- rozšlehané vajíčko na potření
- strouhaný parmazán na ozdobu
Postup:
- Do hrnku si odměříme 250 ml vlažné vody a do mísy kuchyňského robota navážíme mouku. Trochu vody a lžíci mouky z připraveného množství teď použijeme na přípravu kvásku.
- V menší misce si rozmícháme kvasnice s trochou vlažné vody, lžičkou cukru a zarovnanou lžící mouky. Vše důkladně promícháme, až vznikne řidší kašička, kterou necháme na teplém místě asi 15 minut odpočívat. Kvásek by měl viditelně zvětšit svůj objem a na povrchu by měly být bublinky.
- Mezitím si připravíme zbytek surovin a dva plechy na pečení vyložené pečícím papírem. Do mísy s moukou přidáme lžičku soli, zbytek vody a povolené sádlo.
- Vzešlý kvásek přidáme k ostatním surovinám do mísy a uhněteme hebké, vláčné těsto, které se samo oddělí od stěn mísy.
- Těsto nenecháme kynout, ale rovnou ho přemístíme na pracovní plochu a rozdělíme ho na 3 stejné části, které vytvarujeme do koule.
- Každou kouli rukou mírně zploštíme a rozkrojíme do kříže na 4 stejné díly. Každý dílek tvaru trojúhelníku rozválíme válečkem na větší trojúhelník, přičemž základnu máme směrem k sobě (měla by být trochu užší). Teď trojúhelník srolujeme do tvaru rohlíku – trojúhelník rolujeme od základny směrem od sebe.
- Hotové rohlíky skládáme v rozestupech na plech spojem dolů, aby se nám při pečení nerozmotaly. Na každý plech se vejde 6 rohlíků.
- Plechy přikryjeme potravinářskou fólií a začneme předehřívat troubu na 220 °C, to trvá asi 20 minut. Mezitím necháme rohlíky trochu dokynout, rozšleháme si vajíčko se lžičkou vody a nastrouháme kousek parmazánu.
- Když je trouba nahřátá, tak rohlíky potřeme vajíčkem a posypeme nastrouhaným parmazánem (můžeme použít i libovolná semínka, kmín, sůl…)
- Rohlíky pečeme na 220 °C asi 10 minut, aby byly pečené jen lehce dozlatova. Kdyby jsme je pekli déle, tak by byly vysušené, takhle zůstanou uvnitř krásně měkké a vláčné.