Tahle dvoubarevná bábovka s čokoládou klame tělem – vypadá jako třená klasika, ale je našlapaná čokoládou. U nás obyčejná třená bábovka moc nefrčí, protože je suchá, ať si říká kdo chce, co chce. A tahle kráska podle receptu od Mirky Van Gils je velice příjemná alternativa, když se chceme potěšit efektním mramorováním. Díky spoustě hořké a bílé čokolády je bábovka vláčná a není to žádná dusivka. Sice se při přípravě zamažou všechny misky v kuchyni, ale výsledek stojí za to.
Tip: Bílou čokoládu na vaření už prodávají i v Lidlu.
Suroviny na větší bábovku:
- 170 g másla
- 180 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- špetka soli
- 4 vejce
- 120 g mléka
- 270 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- 120 g hořké čokolády
- 120 g bílé čokolády
Postup:
- Máslo, mléko a vajíčka si vyndáme asi hodinu předem z lednice, aby máslo změklo a vše ostatní se ohřálo na pokojovou teplotu.
- Formu na bábovku důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Troubu dáme nahřát na 180 °C.
- V menší misce smícháme mouku a kypřící prášek. Hořkou a bílou čokoládu (každou zvlášť) rozpustíme ve vodní lázni a zatím ji odložíme stranou.
- Změklé máslo, cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru dáme do mísy kuchyňského robota a vyšleháme do světlé, nadýchané pěny. Postupně do máslové pěny zašleháme všechna vejce. Když je vše vyšleháno, tak přidáme polovinu mouky a stěrkou zapracujeme, pak přidáme mléko a nakonec zbytek mouky. Vše důkladně promícháme.
- Polovinu těsta odlijeme do menší misky (můžeme použít tu od mouky) a zapracujeme do něj rozpuštěnou bílou čokoládu. Do druhé poloviny těsta zapracujeme rozpuštěnou hořkou čokoládu.
- Těsto navrstvíme do připravené formy v pořadí – světlé, tmavé, světlé, tmavé a bábovku hned přesuneme do nahřáté trouby.
- Bábovku pečeme na 180 °C asi 50 minut. Jestli je těsto propečené vyzkoušíme špejlí.
- Upečenou bábovku necháme pár minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme na rovnou podložku a necháme zcela vychladnout.