Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Dvoubarevná bábovka s čokoládou

Tahle dvoubarevná bábovka s čokoládou klame tělem – vypadá jako třená klasika, ale je našlapaná čokoládou. U nás obyčejná třená bábovka moc nefrčí, protože je suchá, ať si říká kdo chce, co chce. A tahle kráska podle receptu od Mirky Van Gils je velice příjemná alternativa, když se chceme potěšit efektním mramorováním. Díky spoustě hořké a bílé čokolády je bábovka vláčná a není to žádná dusivka. Sice se při přípravě zamažou všechny misky v kuchyni, ale výsledek stojí za to.
Tip: Bílou čokoládu na vaření už prodávají i v Lidlu.

Dvoubarevná bábovka s čokoládou

Suroviny na větší bábovku:

  • 170 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 120 g mléka
  • 270 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 120 g hořké čokolády
  • 120 g bílé čokolády

Postup:

  1. Máslo, mléko a vajíčka si vyndáme asi hodinu předem z lednice, aby máslo změklo a vše ostatní se ohřálo na pokojovou teplotu.
  2. Formu na bábovku důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Troubu dáme nahřát na 180 °C. 
  3. V menší misce smícháme mouku a kypřící prášek. Hořkou a bílou čokoládu (každou zvlášť) rozpustíme ve vodní lázni a zatím ji odložíme stranou.
  4. Změklé máslo, cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru dáme do mísy kuchyňského robota a vyšleháme do světlé, nadýchané pěny. Postupně do máslové pěny zašleháme všechna vejce. Když je vše vyšleháno, tak přidáme polovinu mouky a stěrkou zapracujeme, pak přidáme mléko a nakonec zbytek mouky. Vše důkladně promícháme.
  5. Polovinu těsta odlijeme do menší misky (můžeme použít tu od mouky) a zapracujeme do něj rozpuštěnou bílou čokoládu. Do druhé poloviny těsta zapracujeme rozpuštěnou hořkou čokoládu.
  6. Těsto navrstvíme do připravené formy v pořadí – světlé, tmavé, světlé, tmavé a bábovku hned přesuneme do nahřáté trouby.
  7. Bábovku pečeme na 180 °C asi 50 minut. Jestli je těsto propečené vyzkoušíme špejlí. 
  8. Upečenou bábovku necháme pár minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme na rovnou podložku a necháme zcela vychladnout.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.