Plněné croissanty jsou jedna z našich nejoblíbenějších víkendových snídaní. Není to nic nového pod sluncem, ale recept si sem stejně uložíme, abychom na ně mysleli častěji. Protože nadýchané, nasládlé croissanty se slanou náplní jsou prostě skvělé. U nás nejvíc frčí varianta s volským okem, šunkou, sýrem a zeleninou. Stejně lahodné jsou i kombinace s tuňákem a vajíčkem na tvrdo nebo s opečenou slaninou a cheddarem.
Suroviny na 2 porce:
- 2 větší čerstvé croissanty
- 2 vejce
- 4 plátky šunky
- 4 plátky sýra ementálového typu
- 1 rajče
- několik listů salátu
- 2 plátky másla
- 1 čajová lžička sádla
- sůl
- pepř
Postup:
- Všechny suroviny si připravíme k ruce na kuchyňskou linku. Rajčátko nakrájíme na plátky a salát natrháme na příhodně velké kousky.
- Menší pánev dáme na sporák a rozehřejeme na ní lžičku sádla. Vajíčka vyklepneme na pánev, každé pěkně ke kraji na svou stranu, aby měla volská oka zahnutý podlouhlý tvar.
- Vajíčka osolíme, opepříme a necháme je na mírném teple opékat, dokud není bílek pevný, ale žloutek zůstává tekutý.
- Mezitím si podélně rozkrojíme croissanty, na každý spodek položíme plátek másla, salát, plátky rajčat, šunku, sýr a nakonec hotové volské oko.
- Celé dílo něžně přiklopíme druhou polovinou croissantu. Porce rozdělíme na talířky a podáváme dokud je vajíčko teplé.