Quiche se špenátem je další variace na náš oblíbený slaný koláč. Kombinace tenkého křehkého těsta s vysokou vrstvou šťavnaté náplně je sázka na jistotu. Koláč je výborný jak teplý, tak studený a pečeme ho poměrně často, takže inspirací na dobrou náplň není nikdy dost. Proto si sem uložíme i tuhle špenátovou náplň se slaninou. S náplněmi se dá čarovat podle aktuálních zásob, tentokrát byla v lednici gouda, ale fungoval by i ementál či jiný tvrdý sýr.
Vynikající je i quiche s brokolicí a modrým sýrem, který je už stálicí v naší kuchyni.
Suroviny na křehké těsto (forma o průměru cca 28 cm):
- 200 g hladké mouky
- 100 g studeného másla
- špetka soli
- 3–4 lžíce studené vody
Suroviny na náplň:
- 250 g listového špenátu
- 100 g ementálu nebo goudy
- 100 g anglické slaniny v celku
- 2–3 vejce
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Na zadělání těsta si připravíme kuchyňského robota s noži (taky se tomu říká food processor a je to součást většiny tyčových mixérů nebo robotů). Samozřejmě, že těsto lze zadělat i rukama, ale díky teplu z dlaní ztratí část své křehkosti a pokud to přeženeme s hnětením, tak bude tvrdé jak podešev.
- Do nádoby s noži naládujeme mouku, máslo z lednice nakrájené na menší kousky a špetku soli. Krátce zpracujeme na hrubou drobenku a přidáme studenou vodu. Robota necháme ještě chvíli běžet, až těsto uvnitř začne tvořit větší hrudky, které drží u sebe, když těsto zmáčkneme mezi prsty.
- Na kuchyňskou linku si dáme dostatečně dlouhý plát potravinové fólie, na kterou těsto vysypeme a zmáčkneme do hrubé koule. Fólii přehneme přes těsto a válečkem na nudle těsto rozválíme na dostatečně velký kruh o velikosti koláčové formy. Drobenka se válením zpevní a vytvoří mezi listy fólie hladké těsto.
- Těsto přesuneme do koláčové formy, zarovnáme okraje a dno propícháme vidličkou. Koláčovou formu s těstem na cca hodinu uložíme do lednice.
- Mezitím si připravíme náplň. Špenát přebereme, odstraníme tuhé stopky a vypereme ho ve studené vodě. Vypraný špenát v cedníku spaříme horkou vodou, aby zmenšil svůj objem a necháme ho okapat. Nakonec spařený špenát na prkénku posekáme na menší kousky.
- Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi necháme rozvonět, neopékáme ji moc, aby nebyla vysušená. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Smetanu prošleháme s vejci, velkou špetkou soli a pepřem, nakonec vmícháme posekaný špenát, sýr a slaninu.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu s těstem vyndáme z lednice a těsto zatížíme nějakou luštěninou (suché fazole, hrách, cizrna). Takto těsto vložíme do trouby a předpečeme asi 8 minut.
- Po 8 minutách těsto vyndáme, ale troubu nevypínáme. Z těsta odstraníme zátěž (můžeme si ji uložit pro příště) a na koláč nalijeme připravenou náplň.
- Koláč znovu vložíme do trouby, teplotu snížíme na cca 160 °C a zapneme horkovzdušný oběh. Tady je nutné se řídit vlastnostmi své trouby. Koláč pečeme 30–40 minut až na povrchu zezlátne.
- Před podáváním necháme koláč lehce zchladnout, aby se náplň zpevnila.