Zapečené noky s rajčatovou omáčkou jsou náš letošní objev sezóny. Na recept jsme náhodou narazili na blogu u My Cooking Diary a je to vynikající záležitost. Navíc receptů, kam se schová cuketa a případně nějaké to přezrálé rajče, není nikdy dost. S rajčatovou omáčkou se dá různě čarovat dle stavu lednice a momentální chuti, my jsme si trochu poupravili suroviny podle našich obvyklých domácích zásob.
Naposledy jsme vynechali rajčatové konzervy a použili domácí přezrálá rajčata, která byla potřeba rychle zpracovat. Ty jsme oloupali, nakrájeli a dál už jsme je použili stejně jako ta konzervovaná.
Tip: Jak snadno a rychle oloupat rajčata? Rajčata na špičce trošku nařízneme do kříže, dáme je do misky a zalijeme je vroucí vodou. Vroucí vodu necháme pár minut působit, pak vodu slijeme a slupka z rajčat sklouzne skoro sama. Čím jsou rajčata zralejší, tím méně času v horké vodě potřebují.
Suroviny na cca 6 porcí:
- 2 balení bramborových noků (2x 500 g)
- 2 střední cibule
- 1 menší cuketa
- 100 g anglické slaniny
- 2 stroužky česneku
- 2 plechovky drcených rajčat (2x 400 g)
- 4 lžíce zakysané smetany
- velká hrst čerstvé bazalky
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 balení mozzarelly
- 50 g parmazánu
- sůl
- pepř
- cukr dle potřeby
Postup:
- Na sporák si připravíme velkou pánev (ideální je ta, která může i do trouby). My tak velkou pánev nemáme, proto si připravíme i zapékací mísu, aby byla později po ruce.
- Cibuli a cuketu očistíme a nakrájíme na kostičky a zatím dáme stranou. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a společně s olejem ji začneme zahřívat na pánvi, až trochu změkne a začne pouštět tuk. V tu chvíli přidáme i cibuli s cuketou a vše necháme společně opékat do zlatova.
- Česnek mezitím oloupeme a zbavíme středového klíčku. Když obsah pánve začne zlátnout, tak k němu prolisujeme česnek a ještě zhruba minutku opékáme. Směs zalijeme drcenými rajčaty, osolíme, opepříme a necháme chvíli probublat. Troubu zapneme na 220 °C na funkci gril.
- Po chvíli bublání do omáčky přidáme zakysanou smetanu, čerstvou bazalku a promícháme. Omáčku ochutnáme a doladíme ještě solí a pepřem. Pokud byla rajčata hodně ostrá, tak můžeme kyselost zjemnit lžičkou cukru.
- K omáčce přidáme bramborové noky (rovnou z pytlíku, nijak je nepředvařujeme) a promícháme. Pokud je omáčka hodně hustá, přilijeme do pánve trochu vody.
- Noky necháme v omáčce chvilku změknout (cca 5 minut). Pak pánev odstavíme z tepla, ke směsi natrháme jednu mozzarellu a promícháme. Pokud máme připravenou zapékací mísu, tak do ní směs přelijeme. Dál už postupujeme stejně – na povrch nasypeme nastrouhaný parmazán a natrhanou druhou mozzarellu.
- Pekáček přesuneme do nahřáté trouby – umístíme ho nahoru pod gril. Pár minut vše necháme zapéct, aby se sýr nahoře roztekl a lehce zezlátl.
- Horkou mísu přesuneme na stůl, kde si každý strávník velkou lžící nabere tolik nočků, kolik zmůže.