Rubriky
Cukroví Dezerty Sladké Studené

Domácí sušenky Esíčka

Domácí sušenky alá Esíčka by asi bylo přesnější. Nám z toho sice vylezly kytičky, ale to vůbec nevadí, protože tady jde hlavně o chuť. A tyhle skořicové a kakaové domácí sušenky jsou prostě boží. Recept máme od mamky, ale trochu jsme si prohráli s dochucením, takže se sušenky Esíčkům opravdu hodně podobají, hlavně když se stihnou aspoň trochu rozležet. 
Kdybychom měli ten správný nástavec na strojkové cukroví k masomlýnku, tak bysme měli opravdová Esíčka, ten ale nemáme. Proto přišel na řadu retro lis na sušenky, je to boží, asi ho budeme používat častěji.

Domácí sušenky Esíčka

Suroviny na 2–3 plechy sušenek:

  • 160 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 60 g bramborového škrobu
  • 1 rovná čajová lžička jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Na ochucení těsta:

  • 1 vrchovatá čajová lžička kakaa
  • 1 rovná čajová lžička skořice

Postup:

  1. Máslo vyndáme z lednice asi půl hodiny předem, aby nám stihlo změknout a lépe se s ním pracovalo. 
  2. Do misky navážíme mouku, sodu, škrob, cukr a půl lžičky skořice. Obsah misky důkladně promícháme a vysypme na pracovní podložku. Přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a vanilkový extrakt. 
  3. Pěkně ručně vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné poloviny zapracujeme lžičku skořice a do druhé lžičku kakaa. 
  4. Těsto zabalíme do fólie a necháme ho v chladu alespoň hodinu odpočinout. Odpočaté těsto ještě jednou rychle prohněteme a už můžeme tvarovat sušenky.  My máme retro lis na sušenky, takže to byla jasná volba. Kdo vlastní nástavec na cukroví k masomlýnku, může si udělat esíčka. A ten kdo nevlastní žádnou vychytávku tak může uválet kuličky a zploštit je vidličkou, taky to vypadá moc hezky.
  5. Sušenky skládáme na plech vyložený pečícím papírem s menšími rozestupy. Díky sodě sušenky lehce nabydou, ale nijak dramaticky. 
  6. Sušenky pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut na 175 °C do růžova. Záleží na velikosti a tvaru sušenek. 
  7. Sušenky necháme vychladnout a skladujeme je v plechové uzavřené dóze. Lepší jsou, když se trochu rozleží, takže doporučujeme dózu zavřít někam mimo dosah a pod zámek.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.