Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Zapečené rybí filé

Zapečené rybí filé s ochucenou křupavou krustičkou je jeden z mála rybích receptů, které děláme docela často. Asi to bude souviset i s tím, že ve filetách z tresky nejsou skoro žádné kosti. A navíc je tenhle recept opravdu chutný, relativně snadný na přípravu a filé se před použitím ani nemusí rozmrazovat. Inspiraci jsme tentokrát čerpali v Kuchařce pro dceru. 
Na zapečené filé používáme nejraději filety z tresky, které byly zamražené už na moři, ale filé v kostkách by nejspíš prokázalo podobnou službu.

Zapečené rybí filé

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g filé z tresky (1 balení)
  • 4 plátky toustového chleba
  • 30 g parmazánu
  • snítka zelené petrželky
  • šťáva a kůra z 1/2 poloviny citrónu
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Troubu začneme předhřívat na 180 °C. Pekáček, do kterého se filety pohodlně vejdou, vymažeme trochou másla.
  2. Filety opláchneme pod studenou tekoucí vodou a lehce je osušíme papírovou utěrkou. Je jedno jestli použijeme filety mražené nebo povolené, jen ty mražené se pak pečou o chvíli déle.
  3. Filety naskládáme do pekáčku v jedné vrstvě, hezky jednu vedle druhé. Trochu je osolíme, opepříme a zakápneme je citrónovou šťávou. Na filety rozetřeme v tenké vrstvě bílý jogurt a pekáček odložíme stranou.
  4. V kuchyňském robotu se sekacími noži rozemeleme plátky toustového chleba na jemnou strouhanku. K toustovému chlebu přidáme petrželku, nastrouhaný parmazán a citronovou kůru. Vše ještě krátce promixujeme. Nakonec ochucenou strouhanku rovnoměrně nasypeme na filety s jogurtem a lehounce přitlačíme.
  5. Zbývající máslo naskládáme na povrch strouhanky a nezakrytý pekáček přesuneme do nahřáté trouby. Filé zapékáme asi 30 minut. Pokud jsme použili filety mražené, tak je zapékáme asi 45 minut. Když nám krusta na povrchu zlátne příliš rychle, zakryjeme pekáček alobalem. 
  6. Zapečené filé podáváme nejraději s hebkou bramborovou kaší. 

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.