Recept na červenou zelnici jsme objevili v kuchařce Poklady klasické české kuchyně od Romana Vaňka. Nadšení z receptu však brzy vyprchalo, i když jsme se receptu drželi přesně, tak jsme nebyli schopní uvařit brambory do měkka. Když byly brambory i po hodině varu křupavé, tak nám došlo, že se někde stala chyba a recept nefunguje. A jak se říká, chybami se člověk učí… proto nikdy, nikdy, nikdy nedáváme kyselé zelí do polévky na začátku, nikdy. Recept jsme přepsali tak, aby fungoval a tady je.
Suroviny na 4 porce:
- 250 g bílého kysaného zelí
- 1 dobrá klobása
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- 3 středně velké brambory
- 2 rovné lžíce hladké mouky
- 600 ml kuřecího vývaru
- vrchovatá lžíce mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 bobkový list
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- zakysaná smetana na ozdobení
Postup:
- Klobásu nakrájíme na kostičky (já dělám čtvrtkolečka). V hrnci rozehřejeme sádlo a přidáme klobásu, kterou na sádle pomalu opečeme.
- Zatímco opékáme klobásu, nakrájíme cibuli na drobno. Cibuli přidáme ke klobáse a chvíli opekáme společně až cibule změkne a zesklovatí.
- K tomuto základu přidáme papriku a drcený kmín, krátce zarestujeme. Přidáme mouku, důkladně promícháme, mouka s paprikou a kmínem rovnoměrně obalí cibuli i klobásu, ale to nevadí. Znovu krátce zarestujeme a podlijeme studeným kuřecím vývarem. Důkladně rozmícháme kousky mouky a základ zelnice přivedeme k varu.
- Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Brambory vložíme do polévky spolu s bobkovým listem, osolíme velkou špetkou soli a opepříme.
- Brambory za občasného promíchání uvaříme v polévce do měkka. Až když jsou brambory měkké, tak vyždímeme kysané zelí, pokrájíme ho na kratší vlákna a vložíme do polévky. Díky kyselému zelí se nám brambory nerozvaří, i když uvaříme zelí v polévce do měkka.
- Vylovíme z polévky bobkový list a podle chuti ještě dosolíme a případně připepříme. Na talíři zelnici ozdobíme lžící zakysané smetany.