Rubriky
Oběd Sladké Teplé Večeře

Žemlovka

Žemlovka alias zemlbába k podzimu neodmyslitelně patří, protože dozrávají sladká jablíčka. My máme rádi žemlovku na všechny způsoby, ale úplně nejvíc nám chutná tahle naše s tvarohem. Recept jsme kdysi dávno našli v jedné z kuchařek od Apetitu, ale časem prošel řadou změn (zejména ubylo cukru). My žemlovku pečeme nejčastěji ze starších housek nebo rohlíků, ale když po Vánocích zbyde nějaká ta vánočka, tak se dá použít úplně stejně jako starší pečivo. Jen je pak obsah pekáčku ještě sladší a svátečnější.

Žemlovka

Suroviny na 4 porce (pekáček 30×20 cm):

  • 6 starších housek
  • 5 středních jablek
  • 2 vejce
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce cukru
  • skořice

Suroviny na tvarohovou náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce 
  • velká hrst rozinek namočených v rumu

Postup:

  1. Nejdřív si připravíme tvarohovou náplň. Vejce, lžíci cukru a změklé máslo rozmícháme v menší misce do hladka, přidáme tvaroh a nakonec scezené rozinky (rum si odložíme stranou).
  2. Žloutky si oddělíme od bílků, bílky dáme stranou. V druhé míse si rozmícháme žloutky, lžíci cukru a rozpuštěné máslo. Vymícháme do hladka a přilijeme mléko a rum z rozinek. Vše důkladně prošleháme metličkou. 
  3. Jablka oloupeme, odjádříme a nakrájíme na tenké plátky. Housky si také nakrájíme na silnější plátky.
  4. Troubu začneme nahřívat na 180 °C. Pekáček si vymažeme máslem a začneme vrstvit. 
  5. Plátky pečiva namáčíme do ochuceného mléka, necháme je chvilku nasáknout a skládáme je jeden vedle druhého na dno pekáčku. Na pečivo dáme všechna jablka, která posypeme skořicí a cukrem, obvykle stačí cukru dvě lžíce, ale pokud jsou jablka kyselejší, tak přisladíme. 
  6. Pokračujeme další vrstvou pečiva, na kterou rozetřeme tvarohovou náplň. Následuje poslední vrstva pečiva a pekáček přesuneme do vyhřáté trouby. Žemlovku pečeme asi hodinu. Pokud na vrchu zlátne moc rychle, zakryjeme ji alobalem. 
  7. Nakonec z bílků a poslední lžíce cukru vyšleháme tuhý sníh, který rozetřeme na upečenou žemlovku a ještě ho necháme 10 minut zapéct až na povrchu zrůžoví. 
  8. Žemlovku necháme lehce vychladnout a podáváme.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.