Bramborový guláš alias “buřtguláš” je vděčná a rychlá všednodenní večeře za pár korun. Obzvlášť v podzimním sychravém počasí přijde tenhle gulášek velmi vhod. Naše babička ho vždycky vařila z točeňáku, který při vaření podezřele nabobtnal, protože obsahoval víc mouky než masa. My jsme točeňák nahradili kvalitní dobrou klobásou a chuť guláše je zase někde úplně jinde.
Suroviny na 4 porce:
- 1 dobrá klobása (150 g)
- 1 střední cibule
- 1 lžíce sádla
- 4 středně velké brambory
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 750 ml vody
- vrchovatá lžíce sladké mleté papriky
- 1 čajová lžička majoránky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
- Klobásu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme sádlo a přidáme klobásu, kterou na sádle pomalu opečeme.
- Zatímco opékáme klobásu, nakrájíme cibuli na drobno. Cibuli přidáme ke klobáse a chvíli opékáme společně až cibule změkne a zesklovatí.
- K tomuto základu přidáme mletou papriku a krátce zarestujeme. Nakonec přidáme mouku a vše důkladně promícháme, mouka s paprikou rovnoměrně obalí cibuli i klobásu, ale to nevadí. Směs v hrnci znovu krátce zarestujeme a podlijeme studenou vodou. Důkladně rozmícháme kousky mouky a základ na guláš přivedeme k varu.
- Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Brambory vložíme do hrnce spolu s majoránkou, kterou promneme mezi prsty. Guláš osolíme velkou špetkou soli a opepříme.
- Brambory za občasného promíchání uvaříme do měkka. Nakonec guláš podle chuti ještě dosolíme a případně připepříme. Guláš podáváme nejlépe s čerstvým kváskovým chlebem.