Pizza z kamenné pece? Té se asi žádná domácí nevyrovná, ale snažíme se jí alespoň přiblížit. Zatím nejlepší výsledky máme s tímhle úplně jednoduchým těstem, které je rychlé na přípravu a krásně se s ním pracuje. Další krok k úspěchu je pizzu nepřeplňovat, surovin na vrch dát méně, ale kvalitních. A velkým pomocníkem jsou perforované plechy na pizzu (značka neznámá), které nám kdysi přenechala naše spolubydlící, když viděla, že jsme se do nich naprosto zamilovali. Díky Jitko!
Suroviny na těsto (3 kulaté plechy o průměru 32 cm):
- 500 g hladké mouky
- 250 ml studené vody
- 25 ml olivového oleje
- 1/2 lžíce soli
- 1/2 kostky kvasnic
Postup:
- Všechny suroviny na těsto naládujeme do mísy kuchyňského robota a zaděláme hladké, nelepivé těsto. Těsto konzistencí trochu připomíná plastelínu, je tužší, ale pružné.
- Těsto vyklopíme z mísy a rozdělíme ho na 3 stejně velké díly. Z dílů vytvoříme bochánky, které přiklopíme velkým hrncem nebo mísou a necháme je kynout cca 20–30 minut.
- Mezitím si dáme nahřát troubu na 250 °C a připravíme si náplň na pizzu (např.: sugo omáčka z pečených rajčat, šunka, rajčata, černé olivy, sušené oregano a mozzarela).
- Připravíme si plech na pizzu (kulatý, perforovaný o průměru 32 cm) nebo obyčejný plech.
- Vezmeme první bochánek těsta, rozválíme a roztáhneme ho prsty do tenka do požadovaného tvaru, ani není třeba moc podsypávat moukou, pak se těsto smrskává. Přesuneme ho na plech, potřeme omáčkou, poklademe natrhanou šunkou a jinými dobrotami a nakonec zasypeme sýrem.
- V troubě nastavíme program na pizzu (250 °C, spodní pečení, horkovzdušný oběh) a pizzu dáme na mřížku na spodní pozici. Pizzu pečeme asi 10–15 minut až se pěkně rozteče a zezlátne sýr. Neleníme a rychle si připravíme druhou a třetí pizzu, je to fofr.
- Na hotovou pizzu můžeme ještě nasypat čerstvou bazalku, nakrájíme ji na šestiny a podáváme.