Pizza z kamenné pece? Té se asi žádná domácí nevyrovná, ale snažíme se jí alespoň přiblížit. Zatím nejlepší výsledky máme s tímhle úplně jednoduchým těstem, které je rychlé na přípravu a krásně se s ním pracuje. Další krok k úspěchu je pizzu nepřeplňovat, surovin na vrch dát méně, ale kvalitních. A velkým pomocníkem jsou perforované plechy na pizzu (značka neznámá), které nám kdysi přenechala naše spolubydlící, když viděla, že jsme se do nich naprosto zamilovali. Díky Jitko!
![Domácí pizza](https://pecemnato.cz/wp-content/uploads/2021/02/domaci-pizza.jpg)
Suroviny na těsto (3 kulaté plechy o průměru 32 cm):
- 500 g hladké mouky
- 250 ml studené vody
- 25 ml olivového oleje
- 1/2 lžíce soli
- 1/2 kostky kvasnic
Postup:
- Všechny suroviny na těsto naládujeme do mísy kuchyňského robota a zaděláme hladké, nelepivé těsto. Těsto konzistencí trochu připomíná plastelínu, je tužší, ale pružné.
- Těsto vyklopíme z mísy a rozdělíme ho na 3 stejně velké díly. Z dílů vytvoříme bochánky, které přiklopíme velkým hrncem nebo mísou a necháme je kynout cca 20–30 minut.
- Mezitím si dáme nahřát troubu na 250 °C a připravíme si náplň na pizzu (např.: sugo omáčka z pečených rajčat, šunka, rajčata, černé olivy, sušené oregano a mozzarela).
- Připravíme si plech na pizzu (kulatý, perforovaný o průměru 32 cm) nebo obyčejný plech.
- Vezmeme první bochánek těsta, rozválíme a roztáhneme ho prsty do tenka do požadovaného tvaru, ani není třeba moc podsypávat moukou, pak se těsto smrskává. Přesuneme ho na plech, potřeme omáčkou, poklademe natrhanou šunkou a jinými dobrotami a nakonec zasypeme sýrem.
- V troubě nastavíme program na pizzu (250 °C, spodní pečení, horkovzdušný oběh) a pizzu dáme na mřížku na spodní pozici. Pizzu pečeme asi 10–15 minut až se pěkně rozteče a zezlátne sýr. Neleníme a rychle si připravíme druhou a třetí pizzu, je to fofr.
- Na hotovou pizzu můžeme ještě nasypat čerstvou bazalku, nakrájíme ji na šestiny a podáváme.