Domácí sušenky alá Esíčka by asi bylo přesnější. Nám z toho sice vylezly kytičky, ale to vůbec nevadí, protože tady jde hlavně o chuť. A tyhle skořicové a kakaové domácí sušenky jsou prostě boží. Recept máme od mamky, ale trochu jsme si prohráli s dochucením, takže se sušenky Esíčkům opravdu hodně podobají, hlavně když se stihnou aspoň trochu rozležet.
Kdybychom měli ten správný nástavec na strojkové cukroví k masomlýnku, tak bysme měli opravdová Esíčka, ten ale nemáme. Proto přišel na řadu retro lis na sušenky, je to boží, asi ho budeme používat častěji.
Suroviny na 2–3 plechy sušenek:
- 160 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 200 g hladké mouky
- 60 g bramborového škrobu
- 1 rovná čajová lžička jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Na ochucení těsta:
- 1 vrchovatá čajová lžička kakaa
- 1 rovná čajová lžička skořice
Postup:
- Máslo vyndáme z lednice asi půl hodiny předem, aby nám stihlo změknout a lépe se s ním pracovalo.
- Do misky navážíme mouku, sodu, škrob, cukr a půl lžičky skořice. Obsah misky důkladně promícháme a vysypme na pracovní podložku. Přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a vanilkový extrakt.
- Pěkně ručně vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné poloviny zapracujeme lžičku skořice a do druhé lžičku kakaa.
- Těsto zabalíme do fólie a necháme ho v chladu alespoň hodinu odpočinout. Odpočaté těsto ještě jednou rychle prohněteme a už můžeme tvarovat sušenky. My máme retro lis na sušenky, takže to byla jasná volba. Kdo vlastní nástavec na cukroví k masomlýnku, může si udělat esíčka. A ten kdo nevlastní žádnou vychytávku tak může uválet kuličky a zploštit je vidličkou, taky to vypadá moc hezky.
- Sušenky skládáme na plech vyložený pečícím papírem s menšími rozestupy. Díky sodě sušenky lehce nabydou, ale nijak dramaticky.
- Sušenky pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut na 175 °C do růžova. Záleží na velikosti a tvaru sušenek.
- Sušenky necháme vychladnout a skladujeme je v plechové uzavřené dóze. Lepší jsou, když se trochu rozleží, takže doporučujeme dózu zavřít někam mimo dosah a pod zámek.