Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Pastýřský koláč

Recept na tenhle koláč jsme našli v kuchařce Hovory s řezníkem a rychle se u nás zabydlel. V původním receptu je maso jehněčí, ale to se špatně shání a my si radši dáme i tak maso hovězí. Pokud chceme dát hovězímu masu nádech skopového, tak k němu přihodíme v průběhu dušení snítku rozmarýnu nebo tymiánu.

Pastýřský koláč

Suroviny na 4 porce:

  • 600 g mletého hovězího masa (nebo mix vepřové a hovězí)
  • 1 lžíce sádla
  • 1 středně velká cibule
  • 1 větší mrkev
  • 100 g mraženého hrášku
  • 2 zarovnané lžíce hladké mouky
  • 100 ml červeného vína a 200 ml vody
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 800 g brambor (varný typ C)
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce másla
  • zelená petrželka na posypání

Postup:

  1. Mrkev s cibulí očistíme a nakrájíme na kostičky. 
  2. V široké pánvi s poklicí rozehřejeme sádlo a vložíme do něj nakrájenou mrkev, cibuli a mleté maso. 
  3. Vše opečeme, občas promícháme a vařečkou rozmačkáme větší kousky slepeného masa. V průběhu opékání směs osolíme velkou špetkou soli a opepříme. 
  4. Když masová směs získá zlatavě hnědý nádech, podlijeme ji vínem, které zpění a odpaří se. Pokud na dně pánve trocha vína zbyde, ještě chvíli vše zahříváme, aby se víno odpařilo a na dně zbyl jen tuk. V tuto chvíli směs podlijeme vodou, přivedeme k varu a zmírníme žár plotýnky.
  5. Povrch masa v pánvi zasypeme přes cedník rovnoměrně moukou, zakryjeme poklicí (nemícháme, mouka zůstane na povrchu) a dvacet minut necháme dusící se maso svému osudu. Jen občas zkontrolujeme, aby se nám voda zcela nevyvařila a případně při kraji pánve vodu dolijeme. 
  6. V mezičase oloupeme a nakrájíme brambory. Uvaříme je v osolené vodě do měkka, mléko ohřejeme. Uvařené brambory slijeme a rozšťoucháme se lžící másla. Přilijeme k nim horké mléko a ručním šlehačem nebo metličkou vymícháme hladkou kaši. Kaši ochutnáme a případně přisolíme. Množství mléka je orientační, každé brambory ho pojmou trochu jiné množství. 
  7. Maso v pánvi odkryjeme a promícháme. Pokud je omáčky příliš, tak odkryté maso necháme ještě chvíli vařit, aby se přebytečná voda odpařila. Pokud je příliš hustá, tak přidáme trochu vody a přivedeme k varu. V tuto chvíli přidáme hrášek, necháme ho ještě chvíli prohřát a omáčku podle chuti dosolíme a dopepříme.
  8. V troubě předehřejeme gril na 220 °C. Do zapékací mísy přesuneme horké dušené maso a na něj přidáme vrstvu bramborové kaše. Lžící uhladíme a vložíme asi deset centimetrů pod rozehřátý gril. Zapékáme 10–12 minut, až povrch kaše místy zezlátne.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.