Recept na tenhle koláč jsme našli v kuchařce Hovory s řezníkem a rychle se u nás zabydlel. V původním receptu je maso jehněčí, ale to se špatně shání a my si radši dáme i tak maso hovězí. Pokud chceme dát hovězímu masu nádech skopového, tak k němu přihodíme v průběhu dušení snítku rozmarýnu nebo tymiánu.

Suroviny na 4 porce:
- 600 g mletého hovězího masa (nebo mix vepřové a hovězí)
- 1 lžíce sádla
- 1 středně velká cibule
- 1 větší mrkev
- 100 g mraženého hrášku
- 2 zarovnané lžíce hladké mouky
- 100 ml červeného vína a 200 ml vody
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 800 g brambor (varný typ C)
- 250 ml mléka
- 1 lžíce másla
- zelená petrželka na posypání
Postup:
- Mrkev s cibulí očistíme a nakrájíme na kostičky.
- V široké pánvi s poklicí rozehřejeme sádlo a vložíme do něj nakrájenou mrkev, cibuli a mleté maso.
- Vše opečeme, občas promícháme a vařečkou rozmačkáme větší kousky slepeného masa. V průběhu opékání směs osolíme velkou špetkou soli a opepříme.
- Když masová směs získá zlatavě hnědý nádech, podlijeme ji vínem, které zpění a odpaří se. Pokud na dně pánve trocha vína zbyde, ještě chvíli vše zahříváme, aby se víno odpařilo a na dně zbyl jen tuk. V tuto chvíli směs podlijeme vodou, přivedeme k varu a zmírníme žár plotýnky.
- Povrch masa v pánvi zasypeme přes cedník rovnoměrně moukou, zakryjeme poklicí (nemícháme, mouka zůstane na povrchu) a dvacet minut necháme dusící se maso svému osudu. Jen občas zkontrolujeme, aby se nám voda zcela nevyvařila a případně při kraji pánve vodu dolijeme.
- V mezičase oloupeme a nakrájíme brambory. Uvaříme je v osolené vodě do měkka, mléko ohřejeme. Uvařené brambory slijeme a rozšťoucháme se lžící másla. Přilijeme k nim horké mléko a ručním šlehačem nebo metličkou vymícháme hladkou kaši. Kaši ochutnáme a případně přisolíme. Množství mléka je orientační, každé brambory ho pojmou trochu jiné množství.
- Maso v pánvi odkryjeme a promícháme. Pokud je omáčky příliš, tak odkryté maso necháme ještě chvíli vařit, aby se přebytečná voda odpařila. Pokud je příliš hustá, tak přidáme trochu vody a přivedeme k varu. V tuto chvíli přidáme hrášek, necháme ho ještě chvíli prohřát a omáčku podle chuti dosolíme a dopepříme.
- V troubě předehřejeme gril na 220 °C. Do zapékací mísy přesuneme horké dušené maso a na něj přidáme vrstvu bramborové kaše. Lžící uhladíme a vložíme asi deset centimetrů pod rozehřátý gril. Zapékáme 10–12 minut, až povrch kaše místy zezlátne.