Rubriky
Dezerty Sladké Studené Svačina

Wool roll bread

Wool roll bread neboli vlněná roláda získala svůj název podle toho, že po upečení vypadá jako smotané klubíčko vlněné příze. V podstatě nejde o nic jiného, než o variaci na závin z kynutého těsta. Ale to vůbec nevadí, vypadá to dobře a návštěvy valí bulvy. Recept jsme našli na blogu Pradobroty, jen jsme zvětšili množství náplně, protože kynuté buchty máme rádi hodně plněné.
Co se porcování týče, tahle buchta se trhá. My se ji pokusili ukrojit, aby na fotce vynikla krásná roládka, ale trhání je opravdu praktičtější.

Wool roll bread

Suroviny na dortovou formu (průměr cca 22 cm):

  • 330 g hladké mouky
  • 15 g čerstvých kvasnic
  • 150 g mléka
  • 50 g cukru
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

Suroviny na náplň:

  • 180 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 100 g mletého máku
  • 1 velké vejce
  • 60 g cukru
  • 1 vrchovatá čajová lžička skořice

Postup:

  1. Do mísy kuchyňského robota si navážíme mouku a cukr. Do hrnku odměříme 150 ml mléka. 
  2. Z odměřeného množství odebereme trochu mléka, lžičku cukru a lžíci mouky, které v menší misce rozmícháme s kvasnicemi na řídkou kaši. Kvásek necháme na teplém místě asi 15 minut odpočívat, měl by viditelně zvětšit svůj objem a na povrchu by měly být bublinky. Mezitím si rozpustíme máslo, které necháme zchladnout. 
  3. Do misky s moukou a cukrem přidáme špetku soli, vzešlý kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a vejce.
  4. V robotu s hnětacím hákem vypracujeme hladké nelepivé těsto. Mísu s těstem zakryjeme poklicí nebo potravinovou fólií a necháme asi hodinu na teplém místě vykynout. 
  5. Než těsto vykyne, tak si připravíme náplň. Všechny suroviny na náplň si navážíme do misky a důkladně promícháme. Zpočátku se náplň zdá řídká, ale mletý mák tekutinu vstřebá a náplň zhoustne. Dortovou formu vymažeme máslem.
  6. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 stejných dílů, z kterých vytvoříme bochánky, zakryjeme je fólií a necháme je 10 minut odpočinout na kuchyňské lince.
  7. Z každého dílu těsta vyválíme obdélník. Jednu kratší stranu nakrájíme na proužky, které by měly sahat do 1/3 obdélníku. Na zbývající 2/3 obdélníku rovnoměrně rozetřeme náplň. Teď obdélník zarolujeme od naplněné strany do utažené roládky, která je zakončena těstovými proužky. Okraje roládky utěsníme, aby nám při pečení nevytékala náplň.
  8. Stejně naložíme se všemi díly těsta. Nakonec roládky naskládáme do vymazané dortové formy. Čtyři roládky by se měly vejít po obvodu, pátou roládku rozkrojíme napůl a vložíme do středu formy. 
  9. Formu zakryjeme a necháme těsto ještě půl hodiny kynout. Mezitím si nahřejeme troubu na 180 °C.
  10. Vykynuté těsto na povrchu potřeme mlékem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut do zlatohněda.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.